Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Sneeuw, zon en ijzige kou…

Na 3 weken grijs en somber weer, is het eindelijk zonnig en helder in Noorwegen, dat stemt een mens vrolijk. Vooral omdat me niet zoveel tijd meer rest hier. Maar zoals dat vaak gaat kent ieder voordeel z’n nadeel, en het gevolg van deze omstandigheden is dat het echt ijs- en ijskoud is, zo’n 20 graden onder nul wel te verstaan, wat dan weer als voordeel heeft dat het buiten bijzonder mooi is. Bijna elke namiddag kleurt het prachtig boven de bergen wat een mooi contrast vormt met de witte, besneeuwde omgeving. In de ochtend is de kleuring minder intens, de zon komt dan pas laat boven de bergen uit. Zodra dat gebeurd, is het licht erg fel, en het kleine beetje kleuring wat daarvoor zichtbaar was is dan zo goed als verdwenen. In alle vroegte de ijzige kou in heeft dus niet zoveel zin, en ik kan niet ontkennen dat dat een prettige gedachte is…

Het Tokemeer is inmiddels helemaal dichtgevroren waardoor creatieve vormen zijn ontstaan door sneeuw en rijp, die prachtig zichtbaar worden bij het zachte licht van de ondergaande zon. Omdat het onder deze barre omstandigheden niet echt een pretje is om lang stil te staan, probeer ik op het juiste tijdstip op een geschikte plek te staan, zodat ik direct met het mooie licht kan gaan fotograferen. Voor de Noren is -15 graden een soort uiterste grens voor buitenactiviteiten, en ik begrijp inmiddels wel waarom. Hoe meer de zon richting de bergen zakt des te harder de temperatuur daalt. Met gevoelloze vingertoppen is het lastig fotograferen, en die grens is dan snel bereikt. Handschoenen kunnen in zo’n geval niet dik genoeg zijn. Maarja, voor het goed kunnen bedienen van de camera is dat niet echt handig. Er komt een moment dat ik de knopjes op mijn camera niet meer voel, en hoe ik ook m’n best doe deze ingedrukt te houden, er gebeurd helemaal niks. Dan weet ik dat het tijd is om de warmte weereens op te zoeken….

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen