Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Knoflookpadden, hoe zit dat..?

Na een paar dagen cursus is het nu weer even tijd voor iets anders…
Ik moet vroeg mijn bed uit, want deze ochtend gaan we Knoflookpadden tellen, althans, als er iets te tellen valt. Ik mag mee met iemand die ik ken uit een vrijwilligersgroep van Natuurmonumenten, en ben erg benieuwd na alle verhalen die ik gehoord heb..! Ik ken het beestje alleen van foto’s, een mooi gekleurd, klein padje, echt anders dan de bruine, wrattige exemplaren die regelmatig in de tuin te zien zijn.

Ecologisch adviesbureau ‘Natuurbalans’ heeft een kweekprogramma opgezet om deze zeldzame padden een handje te helpen. Ze worden, in samenwerking met vrijwilligers, geteld bij een afgezet gebiedje waar een aantal emmers in de grond zijn geplaatst. Tijdens hun tocht naar de poel komen ze in de emmers terecht. In de ochtend wordt er geinventariseerd hoeveel padden, maar ook andere amfibieën, zich richting de poel begeven, waarna ze netjes worden uitgezet, en natuurlijk worden er eitjes verzameld van de Knoflookpad.

Aangekomen bij het afgesproken adres word ik direct de tuinkas ingeloodst, want daar is iets spannends te zien. In eerste instantie zie ik voornamelijk opgekweekte plantjes, dus ik word erg nieuwsgierig naar wat er gaat volgen. Een leeg gaatje in de betonnen vloer is de eerste aanwijzing. Natuurlijk gaat het om een Knoflookpad, ze vond dit kennelijk een mooi plekje, maar is verdwenen…maar niet echt verdwenen, ze wordt onder een hoopje grond vandaag gehaald, en zie daar, “mijn eerste Knoflookpadje” is een feit…Het is een volwassen exemplaar, een vrouwtje, en echt een stuk kleiner dan de padden die ik gewend ben. Ze heeft mooie patronen op haar rug, en er wordt me verteld dat ook de ogen kenmerkend zijn, de pupillen staan verticaal in plaats van horizontaal zoals bij de bruine padden het geval is…
Na een paar fotootjes mag ze weer terug de grond in, waar ze zich achterwaarts in manoeuvreert. 

Maar het avontuur in de kas is nog niet afgelopen, ik krijg enthousiast een bakje vol met lege, ronde eierschaaltjes en velletjes te zien. Het zijn eitjes en velletjes van Ringslangen. Jonge Ringslangen zoeken elkaar op tijdens het vervellen, en je kunt de velletjes dan in grote getalen vinden, bijvoorbeeld bij de composthoop, zoals in dit geval. Na het vervellen gaan de jonge slangen ieder hun eigen weg…Interessant om te horen, zo leer je nog eens wat..!

Na deze introductie stappen we in de auto en rijden naar de poel waar de inventarisatie plaatsvindt. Om de poel is een soort heel fijnmazig net aangebracht van een centimeter of 30 hoog, waarbuiten de emmers in de grond zijn geplaatst. In de poel ligt ook een bench die aan de binnenkant is bekleed met fijn gaas. In deze bench bevinden zich enkele mannetjes en vrouwtjes van de Knoflookpad. De padden trekken zich weinig aan van deze bijzondere “omgeving”, ze paren gewoon, en dat is natuurlijk ook de bedoeling. Over een paar dagen worden ze weer uitgezet in de poel, in de hoop dat er snoeren met eitjes achterblijven welke dan worden verzameld en naar een lab gaan waar ze worden opgekweekt. Niet erg natuurlijk zul je denken, en dat klopt, maar op deze manier krijgen deze uiterst zeldzame diertjes nieuwe kansen in hun voortbestaan…

Tijdens het nalopen van de emmers vinden we vanalles, zoals (parende) bruine kikkers, bruine padden, hele kleine aandoenlijke salamandertjes, en ook een groene kikker. Deze laatste was voor mij ook best bijzonder, dit fraai gekleurde kikkertje zag ik voor het eerst..!
Helaas hebben de Knoflookpadden het laten afweten vanmorgen, maar gelukkig waren er al ruim 20 geteld deze week, en dat is een goed teken, al moeten dat er nog veel meer worden als het aan de inventariseerders ligt, 70 is een mooi streven t.o.v. 30 vorig jaar…

Hoe dan ook vond ik het een hele leuke en leerzame ochtend, en ik weet zeker dat ik meer ga horen over deze bijzondere diertjes en de inventarisatie…

 

Benieuwd naar het werk van Natuurbalans..? 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen