Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Rondje Steilhul…

Bomen, bosstructuren en cultuurhistorie
Vanavond ga ik mee met boswachter Iris, ze heeft een excursie georganiseerd voor de vrijwillige boswachters van regio Oost-Veluwe. We gaan naar een klein maar prachtig gebiedje, Steilhul genaamd, een leuk stukje bos bij Loenen.

Ik was al een keer meegeweest naar het gebied i.v.m. het blessen, ofwel de stippen of andere tekens die iedereen weleens op de bomen in onze bossen aantreft. Maar omdat ik het een leuk en boeiend onderwerp vind, hoor ik er graag meer over. En wellicht heb jij je ook weleens afgevraagd waarom ze dit eigenlijk doen ?
Niemand vind het mooi, die gekleurde vlekken op de stammen, maar uiteraard hebben deze een betekenis, en daar gaat het onder andere over deze avond. Deze tekens hebben te maken met het weghalen of juist behouden van bomen zodat het beantwoord aan het behalen van de  doelstellingen van Natuurmonumenten. Hoe willen we dat het bos eruit ziet in de toekomst en hoe bereiken we dat ?
Een mooi discussieonderwerp, zeker met 15 vrijwilligers die kritische vragen stellen; waarom moeten die fraaie beuken weg die langs deze laan staan? Is dat historisch gezien wel verantwoord? En waarom blijft die Spar staan en die prachtige Beuk niet? Open plekken, waarom zo groot? Zomaar wat vragen die passeren tijdens de wandeling. Interessante materie, en het maakt dat je anders door het bos gaat lopen. Alles heeft hoofdzakelijk als doel het gebied zo natuurlijk mogelijk te maken door een grotere soortenrijkdom te creëren, maar ook door hier en daar wat cultuurhistorie te doen laten herleven. En niet te vergeten een aantrekkelijke habitat te ontwikkelen en behouden voor het wild.

Voor alle maatregelen geldt dat het altijd een compromis is. Er spelen een heleboel facetten mee, en daarnaast blijft het natuurlijk mensenwerk. Het reikt wat ver om er hier dieper op in te gaan, maar wil je er graag meer over weten, dan kun je ook zelf eens informeren naar zo’n interessante excursie.

Kleine verrassing…
Tot slot wil ik toch graag nog even kwijt dat we naast serieuze discussies over bomen, bosstructuren en cultuurhistorie nog verrast
worden door een paar wilde zwijnen met biggen. Al scharrelend tussen de bosbessen maken ze niet echt haast om weg te komen, en dat is best bijzonder als je met zo’n grote groep druk kletsende mensen op stap bent..! Ook een moment waarbij ik toch weer even met een klein beetje weemoed aan m’n camera denk, die natuurlijk weereens thuis ligt…

Al met al was het toch een hele geslaagde en gezellige, maar bovenal een zeer leerzame avond. Voor herhaling vatbaar!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen