Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Alles draait om poelen…

Deze week staat een beetje in het teken van de poel zo lijkt het.
Dinsdagavond was er een poelencursus, georganiseerd door Poelenwerkgroep Brummen. Twee van “onze boswachters” verzorgden de eerste avond. We kregen kregen uitleg over het aanleggen en onderhouden van poelen, en we hebben ook wat poelen bezocht bij de Loenense hooilanden.

Nadat ik eens een Salamander in de tuin vond die zich in een jampotje met water schuil hield, was ik vastbesloten dat er ooit een poel in de tuin moest komen. Het leek me geweldig, zo’n stukje “echte natuur” met amfibien in de tuin. Nadeel zijn de kippen die vrij in de tuin rondscharrelen, en ook erg geinteresseerd zijn in padden en kikkers, en deze genadeloos aanpakken als ze de kans krijgen. Zodoende is het plan nooit tot uitvoering gebracht. Het zal er voorlopig wel niet van komen, maar het leek me sowieso interessant eens te horen hoe het werkt.

Poel aanleggen.?
Er kwamen diverse onderwerpen aan bod die bepalen waar een poel idealiter aan moet voldoen qua diepte, grootte, ligging, de zuurgraad van het water en de begroeing rondom en in de poel. Zo ben ik er o.a. achter gekomen dat een poel bij voorkeur niet dieper mag zijn dan 2 meter, omdat het water de kans moet krijgen om op te warmen. Logisch, want amfibien zijn koudbloedige dieren, en die hebben warmte nodig om op gang te komen. Zo is het ook van belang dat de poel als het ware gelaagd is langs de randen, en niet in een keer de diepte in gaat, zodat kikkers, padden en andere beestjes optimaal gebruik kunnen maken van de warmte en lekker kunnen zonnen op een zandbankje.
Ook weet ik nu dat de zuurgraad van het water wordt beinvloed door vallend blad, maar bijvoorbeeld ook door koeienmest uit de omgeving wat via de bodem in de poel terecht kan komen. Te zuur water kan ervoor zorgen dat de eitjes gaan schimmelen, en dat is natuurlijk niet goed voor de ontwikkeling van de amfibiensoorten, veel eitjes zullen niet uitkomen.
En wil je graag een poel in je tuin, maar woon je langs een drukke weg..? Vergeet die poel dan ook maar, want tijdens de paddentrek
zullen er velen sneuvelen, en dat is natuurlijk niet wenselijk.

We hebben een aantal verschillende poelen gezien, welke diverse omstandigheden van onderhoud mooi in beeld brachten. Bij
Natuurmonumenten is het budget natuurlijk medebepalend, en omdat dat budget zeer beperkt is worden er per jaar maar enkele poelen echt serieus aangepakt. Natuurlijk is er het vrijwilligerswerk, zodat het een en ander in de hand gehouden kan worden bij de diverse poelen, zoals bijvoorbeeld de snel groeiende Wilgenopstand.

Poelen voor de Knoflookpad…
Het was weer een leerzame avond, en een erg leuke aanvulling daarop is dat ik vanmiddag mee mag met een van de boswachters op zoek naar geschikte poelen voor het uitzetten van de Knoflookpadden. We gaan op pad met iemand van ecologisch adviesbureau Natuurbalans, en met een inmiddels bekende vrijwilliger en tevens liefhebber van de Knoflookpad. In een blog over mijn  eerdere knoflookpaddenavontuur heb je kunnen lezen dat er eiersnoeren zijn verzameld, welke naar Natuurbalans zijn gegaan om op te kweken. Leuk feitje is dat vele eitjes inmiddels zijn uitgekomen, en de jonge diertjes over een x-aantal weken zullen worden uitgezet. Erg leuk om dit proces van zo dichtbij mee te beleven..!
De kans van slagen moet natuurlijk zo optimaal mogelijk zijn omdat het om zeldzame padden gaat. Er worden een paar poelen bekeken bij de Empese en Tondense heide. Deze werkelijk prachtige poelen blijken perfect gelegen en prima geschikt voor de Knoflookpad. Er is ook een poel potentieel geschikt, maar het vermoeden bestaat dat er Stekelbaarsjes aanwezig zijn en dat moet eerst bekeken worden, vissen kunnen namelijk voor verstoring zorgen. Natuurlijk zou het prachtig zijn als de padden op termijn ook naar andere poelen trekken zonder tussenkomst van de mens. Voorlopig is het nog niet zover, en zal de ontwikkeling van de diertjes goed in de gaten gehouden worden. Wordt vervolgd…

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen