Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Paddenvisjes voeren…

In een eerder blog schreef ik al over het uitzetten van de Knoflookpadden bij de Empese en Tondense heide. Dit is inmiddels alweer even geleden, dus de hoogste tijd om weereens een kijkje te gaan nemen..! Vandaag mag ik weer met de vrijwilliger mee om te kijken hoe het met ze gaat. Ze worden dagelijks gevoerd, dus een mooie gelegenheid om een keer mee te gaan.

Ontwikkeling Knoflookpadden..
We gaan eerst even thuis in de vijver kijken, waarin voor deze gelegenheid een bak is geplaatst, met daarin al redelijk ontwikkelde padjes. Deze diertjes hebben nog een staartje, maar ook al vier pootjes. De kiewen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor longetjes, en je ziet ze dan ook met hun kopjes boven water verschijnen.
Daarnaast zwemt er nog een heel apart Knoflookpaddenvisje rond, namelijk een albino..! Zo had ik nog nooit van de zeldzame
knoflookpad gehoord, laat staan er een gezien, en dan word je zomaar weer verrast met zo’n bijzonder exemplaar..!
Dit diertje is natuurlijk erg zichtbaar door de lichte kleur, en is zodoende een makkelijke prooi voor de vele rovers in de omgeving. In deze tuinvijver maakt ie waarschijnlijk meer kans op overleven dan in het wild. En omdat we erg benieuwd zijn hoe dit ‘visje’ er straks uitziet als volwassen Knoflookpad, hopen we natuurlijk dat ie het overleeft. Wat een fascinerend verschijnsel..!

Ook in de tuinkas staat een kweekbak met 3 jonge knoflookpadjes. Deze paddenkindertjes zijn alweer wat meer ontwikkeld dan de voorgaande diertjes, en ze zijn erg leuk maar vooral prachtig om te zien. Eentje heeft al een duidelijk de Knoflookpaddentekening. Ze kunnen zwemmen, maar nadat we ze bewonderd hebben kruipen ze ‘in de achteruit’ weer veilig terug de grond in, waaronder ze eerder vandaan kwamen.

Ringslang..
Ook het onderwerp ‘Ringslang’, een vijand van al dit leuks, komt weer even ter sprake. Ik krijg een vel van wel 1.10m te zien, wat voor een mannetje uitzonderlijk lang is, maar voor het vrouwtje weer heel normaal. Als ik tussen neus en lippen door meld dat ik nog altijd geen Ringslang ben tegen gekomen, word ik direct enthousiast meegeloodsd naar de composthoop, en wat blijkt daar te zitten..? Inderdaad, een Ringslang..! Tja, en zo blijven de verrassingen voorbij komen. Deze mooie donkere slang heeft een fel afstekende gele “ring” bij de kop. Het is daarmee direct duidelijk waar hij zijn naam aan te danken heeft. En wat heeft deze slang het goed bekeken in een tuin met zoveel lekkers..!

Als we even later bij de Empese en Tondense heide zijn, waar de paddenvisjes worden gevoerd, krijg ik nog meer exemplaren te zien. Alweer in een andere fase van ontwikkeling. Deze toekomstige padden hebben lange staarten maar ook achterpootjes, en als je goed kijkt zie je dat de voorpootjes ook in aantocht zijn. Kleine uitstulpinkjes aan de voorkant van de ‘visjes’ verraden dit. Deze paddenvisjes hebben nog even te gaan voordat het echte Knoflookpadden zijn. Dan zal blijken hoe succesvol ze zijn, aan de inzet van de medewerkers zal het in ieder geval niet liggen..!

 

Eerdere en latere blogs over de Knoflookpad: Deel 1 , Deel 2 , Deel 4

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen