Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Tot je knieën in de stront..

Graslanden controleren voor Natuurmonumenten, hartstikke leuk, lekker rondrijden door prachtige natuur en idyllische landerijen. En natuurlijk heerlijk struinen door het gras, kijken of pachters zich aan hun contract houden en of de buren geen stukken grond in gebruik hebben genomen die eigendom zijn van de vereniging.

De graslanden mogen doorgaans niet bemest worden, moeten juist verschralen, totdat er op termijn weer echte natuur is ontstaan. Allerlei insecten en diersoorten profiteren van de enorme rijkdommen die natuurlijke graslanden bieden.
Logisch dus dat pachters, veelal boeren, zich aan bepaalde regels moeten houden. Bijvoorbeeld met betrekking tot het maaien, hoe vaak bijvoorbeeld en in welke periodes. Zo moet er o.a. rekening worden gehouden met het broedseizoen. En is het te nat, dan mag er niet gemaaid worden vanwege spoorvorming, wat zorgt voor verdichting van de grond, wat niet goed is voor de ontwikkeling van de zaden. Ook moet er 10% over blijven staan, zodat “de natuur” er direct al baat bij heeft. In enkele gevallen hoeven graslanden niet gemaaid te worden en mag er zelfs vee op lopen.

Inmiddels heb ik de laatste graslanden gehad, en wat ik daar aantrof was toch wel buiten proportie en zeker niet volgens contract..!
Terwijl ik weer richting de auto loop wordt het pad geblokkeerd door een enorme berg die er niet hoort te liggen en erg solide aandoet, grond..? Omdat ik er niet echt gemakkelijk langs kan ga ik er maar overheen. Direct voel ik mijn laarzen diep wegzakken, kan nog net mijn evenwicht bewaren, en dat is maar goed ook, want de lucht die op hetzelfde moment tot diep in mijn neusgaten doordringt, lijkt verdacht veel op de lucht van koeienmest..! Door de zuigende werking kan ik met moeite uit deze berg stank ontsnappen. Als ik weer normale grond onder mijn voeten voel, kan ik m’n lachen amper onderdrukken, pfff, dat scheelde maar een haartje..!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen