Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Wist je dat…

Mieren echte zoetekauwen zijn..?
En ik altijd maar denken dat het ‘melken’ van Bladluizen door Mieren betekende dat ze deze als het ware leegzogen…
Fout..! Het gaat er een stuk vriendelijker aan toe, ze blijken een prachtig samenwerkingsverband aan te gaan..!

Dat Luizen zich voeden met sappen van bladeren was me bekend, ook dat deze veel suikers bevatten. Maar nu komt het..! De bladluizen krijgen zoveel suiker binnen dat ze een teveel weer uitscheiden in de vorm van dauwdruppels, en dat is waar de Mieren op uit zijn..! Dit gesuikerde goedje wordt dus als het ware hergebruikt. Wanneer de Werkstermieren met hun voelsprieten op het lijfje van de Bladluis ‘trommelen’, voorziet deze de vlijtige Mier gewillig van zo’n heerlijke zoete druppel. En misschien denk je nu dat ze dit allemaal voor zichzelf doen, maar nee..!
Heeft de Mier haar buikje rond dan komt haar moederinstinct bovendrijven. Terwijl ze de goed bewaakte luizen achterlaat, rept ze zich haastig richting het nest waar jonge Miertjes verwachtingsvol staan te popelen, en dat allemaal om deze lekkernij te mogen ontvangen, want dat is precies waar het allemaal om draait…

Maar dit verhaal is nog niet ten einde, want je begrijpt, samenwerking kent twee kanten. Als tegenprestatie, en natuurlijk ook niet helemaal zonder eigenbelang, verplaatsen de Mieren ‘hun vriendjes’ zodra de kou weer toeslaat naar hun nest, waar de luizen onder een heleboel wakende ogen veilig zullen overwinteren…


>Wat hieraan vooraf ging..

>Meer beelden van mieren in de gallery

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen