Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Heb jij zelfrespect..?

Kun jij dat? Gewoon “zijn” ?
Wat ik daarmee bedoel ? Nou gewoon, leven in het hier en nu zonder beïnvloeding van buitenaf, of je druk maken om niks, want daar zijn wij mensen ook goed in !
Gewoon “zijn” is heerlijk,  je zou het eens moeten proberen. Maar je bent gewaarschuwd, het is veel moeilijker dan je denkt !

Als ik mijn katten observeer ben ik weleens jaloers. Zij lijken zich niet druk te maken. Hooguit als bijvoorbeeld de voerbak weereens leeg dreigt te raken of zoiets, want de restjes ruiken niet meer zo sterk, en zijn niet goed genoeg voor “de heren”.  Maar is het bakje weer gevuld met heerlijk ruikende brokjes dan zijn ze het voorval snel vergeten, en weer helemaal in het hier en nu. Lekker eten, luieren of op jacht, en natuurlijk even knuffelen en spinnen terwijl ze languit op m’n schoot liggen. Een echt kattenleven !

Voor veel mensen is dat anders, ze leven continue in het verleden, heden en de toekomst. Verleden en toekomst kun je vaak gerust even vergeten, maar dat kost meestal behoorlijk wat moeite. Denk er maar eens over na, het zijn meestal het verleden en de toekomst waar je je zorgen over maakt, ze beïnvloeden je je hele leven lang als je niet uitkijkt. Maar waarom je continue druk maken over iets wat “nog niet is” of “is geweest” ? Het zit allemaal tussen de oren, en de uitdaging is om dat los te laten. Makkelijker gezegd dan gedaan, geloof me maar !

En dan de sociale media…Heuse stoorzenders zijn het ! Ik laat ze voorlopig dan ook voor wat ze zijn. Ook best lastig, want het heeft een soort van verslavende werking op ons. Eenmaal op Facebook kom je er nauwelijks nog van los. En waarom eigenlijk ? Om te laten zien hoe trots we op onszelf zijn, of onze omgeving ? Onze mening kwijt moeten, of misschien iets willen bewijzen of aantonen ?
Even voor de duidelijkheid, ik heb er zelf aan meegedaan. En al kostte het me moeite mezelf op een voetstuk te plaatsen, het wordt vanzelf een keer “gewoon(te)”. Ons ego wordt nou eenmaal graag gestreeld, en we zijn ons er vaak niet eens van bewust. Natuurlijk zal dit niet voor iedereen gelden, maar kennelijk hebben we op de een of andere manier behoefte aan bevestiging, en hoe meer bevestiging we krijgen, hoe verslavender het wordt. Maar waarom hebben we dit zo nodig ? Laat ons zelfvertrouwen ons dan zo in de steek dat we niet meer zonder (denken te) kunnen ? Het zit dus allemaal in ons hoofd…

En weet je dat het heerlijk is ? Gewoon een poos zonder Facebook, Instagram of wat dan ook ? Ik heb het vaker gedaan als “het” me weereens teveel werd allemaal, en na verloop van tijd wil je eigenlijk niet meer terug, totdat een goede bekende je een bericht stuurt, en je voor de zoveelste keer overstag gaat. En eenmaal weer terug op Facebook blijf je terugkeren. Maar nu doe ik het niet meer, ik blijf lekker mezelf deze keer, zonder Facebook of andere media.
En wil je echt wat aan me kwijt ? Dan zijn er nog tal van mogelijkheden…wel graag zonder beïnvloeding natuurlijk 😉

In de tussentijd ga ik gewoon “zijn”…de dingen doen zoals ze bedoeld zijn. Leven vanuit m’n hart in plaats vanuit m’n hoofd, noem het zelfrespect. En ben je eenmaal zover dat je steeds meer kunt “zijn”, dan is dat wel een heel fijn gevoel !

Meer uitleg over zelfrespect lees je in deel 2 van “heb jij zelfrespect..?”

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen