Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Heb jij zelfrespect..? (2)

Voor mij een moment om echt uit mijn comfortzone te stappen, maar ik realiseer me dat mijn eerdere blog over zelfrespect wellicht nog wat uitleg kan gebruiken (blog 1 zelfrespect). Daar gaat ie dan…

Want, waarom zijn we wie we zijn, en doen we wat we doen ?
Waar het op neerkomt is het volgende; we leven vaak vanuit aangeleerde, vertrouwde patronen, die generatie op generatie worden overgedragen.
Maar zijn die patronen wel zo goed voor ons ? Meestal niet helaas. Ze brengen ons verder van onszelf af, we weten niet meer wie we werkelijk zijn, we leven vanuit aangeleerde gewoonten, weten vaak gewoon niet beter.

Deze patronen of gewoonten laten we niet los, ook al zouden we het misschien graag willen als we diep in ons hart kijken. Ze maken ons vaak niet echt gelukkig, en voor sommigen geldt dat ze zelfs erg ongezond zijn, afhankelijk van jouw situatie natuurlijk, zoals je die (meestal) vanuit je jeugd, maar ook de rest van je leven hebt ervaren.

Maar waarom gaan we er dan toch mee door ?
Ja, waarom….omdat we niet beter weten, het misschien niet eens in de gaten hebben, of onzekerheden willen wegstoppen achter bepaalde gedragingen, “gewoon” uit angst om “echt gezien te worden”.
Patronen voelen vertrouwt, en vertrouwt betekent “veilig”. En voelen we ons niet allemaal graag veilig ? Ook al worden we er heel ongelukkig van en leven we ons hele leven in een soort harnas, toch vinden we het erg moeilijk deze patronen te doorbreken. Het zit allemaal in ons hoofd. Angst, pijn, schaamte, schuldgevoel, etc, wat weer een bepaald gedrag met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld het altijd maar “pleasen” van anderen, ofwel, het anderen naar de zin maken ten koste van jezelf, wat voortkomt uit het feit dat je graag goedkeuring wilt van anderen. Of doe je jezelf juist groter voor dan je je eigenlijk voelt ? En misschien is er wel sprake van een wisselwerking.

Hoe dan ook, iedereen gaat er anders mee om, de een geeft teveel, de ander neemt teveel, alles vanuit een gevoel van (diepe) onzekerheid. Je gevoel van eigenwaarde heeft een deuk opgelopen zou je kunnen zeggen, en dat hebben we vaak niet eens door, denkend dat het normaal is.

Denk er maar eens aan als je iemand beschuldigt. Vaak ben jezelf schuldig, je laat het namelijk gebeuren. Dat klinkt misschien niet aardig van mij, maar zo zit het vaak wel in elkaar. Heb je een hoog gevoel van eigenwaarde, dan heb je je grenzen bepaalt, met respect naar anderen toe, maar je laat ze er niet overheen gaan. Zodoende hoeven er dan geen schuldigen aangewezen te worden, zul je hooguit jezelf beschuldigen dat je de ander over je grens hebt laten gaan.
Heb je een laag of lager gevoel van eigenwaarde, dan zul je anderen dus over je grenzen laten gaan, en heb je eigenlijk geen of niet voldoende respect voor jezelf, en zodoende ook niet voor de ander, die je ervan beschuldigt.

Dus…stap uit je comfortzone en confronteer jezelf met die patronen en waarom ze er eigenlijk zijn, waar komen ze vandaan ? Waar(om) laat jij anderen over je grenzen gaan, of waar(om) ga jij over andermans grenzen heen ? Overwin je (vaak onbewuste) angsten, pijnen, schuldgevoelens, schaamte en wat er al niet meer is !
Echt kunnen “zijn” betekent leven vanuit je hart, zonder je verstand te verliezen natuurlijk, balans vinden tussen hart en hoofd. En het kan echt, maar niet zonder moeite, je hoofd wil het namelijk altijd winnen van je hart, maar je zult merken dat het met veel geduld en doorzettingsvermogen steeds gemakkelijker wordt je hart te volgen.

En niet iedereen zal begrijpen waarom je het doet, omdat ze in hun eigen vertrouwde patronen vast blijven zitten zonder het te beseffen,  denkend dat het “zo hoort te zijn”. Laat je daar vooral niet door afleiden (pleasen ;-)..) Bepaal je eigen grenzen !

Dit onderwerp is teveelomvattend voor een blog, maar ik hoop dat het jullie een beetje duidelijk is geworden.

En…
Stap uit je comfortzone en kleur deze wereld een beetje mooier !

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen