Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Everything under control !

Ben jij iemand die graag controle houdt over je leven, bang dat anders alles in het honderd loopt ?
Je begrijpt vast al waar ik heen wil, want daar is weer zo’n woord, “bang”….het maakt je onzeker als je je leven niet in de hand kunt houden, waar of niet ?

Het geeft ons leven houvast, een vorm van zekerheid die eigenlijk een illusie is.
Voelt het echt zo goed als je denkt, die controle? Controle houden vergt doorgaans nogal wat van ons, het levert ons dagelijks veel stress op, het zet je onder druk, maar misschien had je je dat nog niet gerealiseerd. En o wee als het toch fout gaat, de dingen niet geheel volgens plan verlopen, dan breekt het zweet ons uit !

Veel ontspannender leef je als je alles gewoon wat spontaner laat gebeuren. Wat kan er misgaan? Maar echt, wat kan er serieus misgaan? Geloof me, in de meeste gevallen niet zoveel…
Doorgaans gaat het om relatief kleine dingen waar we controle over willen houden, alleen maken wij mensen graag van een mug een olifant.
We leven volgens strakke patronen, we zijn te perfectionistisch, bang dat “het” anders verkeerd gaat. Laten we dat los dan wordt het leven een stuk (ont)spannender, interessanter en spontaner.
Waarschijnlijk vind je dat een eng en onbehaaglijk idee, houd je toch liever de touwtjes in handen, kost het moeite om het los te laten, want ja, die controledrang zit diep !
Maar laten we wel wezen, niet alleen jij staat onder continue druk om de controle te handhaven, je omgeving doet mee, want zij krijgen misschien wel de volle laag als het “misgaat” of anders verloopt dan jij het graag ziet, en misschien houden zij zelf ook wel graag controle over hun eigen situatie. In ieder geval zullen ze beïnvloed worden door je gedrag, en misschien “op eieren gaan lopen” omdat ze zich niet kunnen ontspannen als ze zich in jouw buurt bevinden, uit angst dat er iets verkeerd gaat. Nog meer angst dus !
En misschien houd je mensen wel bewust onder controle, zodat ze precies doen waar jij je prettig en comfortabel bij voelt. Maar heb je je weleens afgevraagd of die mensen zich ook comfortabel voelen als je dat doet ? Een keer zullen ze het wel accepteren, en twee of drie keer misschien ook nog wel, maar blijft dit gedrag aanhouden dan is de kans groot dat je over hun grenzen heen gaat, en zodra het echt intimiderend wordt barst de bom ! En zo had je het niet bedoelt….toch?
Je dacht voornamelijk aan je eigen comfort en “veiligheid”, stond niet stil bij de gevoelens van de ander ? En misschien vind je het erg moeilijk om rekening te houden met de wensen van anderen, omdat het indruist tegen je eigen gevoel, en het je gevoel van “veiligheid”, jouw comfortzone, in gevaar brengt…

En toch zou ik ervoor willen pleiten om die controle los te laten. Ik heb het al vaak gezegd inmiddels, maar ook dit zit in je hoofd. “Go with the flow” dus, of anders gezegd, “gewoon gaan met die banaan!” Kom uit je hoofd en volg je hart ! Misschien weet je nog niet zo goed wat je hart je wil vertellen, maar dat komt vanzelf. Natuurlijk is het even wennen en niet zo gemakkelijk in het begin. Je moet waarschijnlijk over je angsten heenstappen om gewoon te kunnen genieten van de dingen om je heen, gewoon te kunnen “zijn”, zonder dat dat storende stemmetje in je hoofd je weer onder controle probeert te houden. Erop kunnen vertrouwen dat het goedkomt. Je ook durven overgeven aan de wensen van anderen, vertrouwen leren hebben in anderen, dan gaan de anderen jouw vanzelf ook vertrouwen. Laat het maar gewoon gebeuren, na een poosje gaat het vanzelf beter, zolang als jij je hoofd niet de baas laat spelen, maar probeert je hart te laten spreken.
En gaat er toch een keer iets mis ? Laat ook dat gewoon gebeuren, het hoort allemaal bij het leven, we kunnen nou eenmaal niet alles in de hand houden. De volgende keer gaat het weer beter, vertrouw daar maar op…

Als laatste wil ik nog iets kwijt over de klok. Tijd is vaak helemaal niet belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een dag geen afspraken, laat de tijd dan gewoon de tijd zijn, leef ! Net als op vakantie, geniet gewoon, doe de dingen met passie, zonder je af te vragen of het al tijd is om te eten, of te slapen, of….Leef !

Laat die riemen gerust wat vieren, trek ze niet te strak aan, dat werkt alleen maar verstikkend.
En ja, er gaat vast weleens wat mis, iets wat je niet zo had bedacht,  maar eens zul je beseffen; was dat nou echt zo erg allemaal ?

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen