Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Rugzakje legen…

Jullie zijn het vast met me eens, een lichte rugzak sjouwt een stuk gemakkelijker dan een zware rugzak.
Nou ga ik het niet hebben over de spullen die jij en ik meetorsen in onze rugzak als we op pad gaan. Dit blog gaat over onze innerlijke bagage, want die weegt soms ook heel zwaar. Jouw persoonlijke bagage bepaald jouw levensgeluk…
Ieders rugzak heeft een andere inhoud, en iedereen beschikt wel over lichte en zwaardere bagage. De zwaardere bagage zou je het liefst verwijderen, dat loopt een stuk gemakkelijker. De lichte bagage zijn de mooie herinneringen, herinneringen die je graag wil bewaren. Maar hoe ontdoen we onszelf nou van die zware bagage ?

Er zijn tal van zaken die ons leven beinvloeden, zoals mensen waarmee je te maken hebt, plekken waar je komt, en allerlei situaties waarmee je in aanraking komt tijdens je leven. Zoals met alles kan dit een positieve dan wel een negatieve uitwerking op je hebben. Van positieve ervaringen met mensen, plekken of wat dan ook worden we blij, ze geven ons een gevoel van tevredenheid. En misschien voelen we ons op momenten zelfs wel gelukkig, een gevoel wat je graag zou willen vasthouden, maar helaas duurt het meestal te kort. Maar wat kunnen we dan doen om dat gevoel wel vast te houden ? Eigenlijk is het vrij logisch, namelijk zorgen dat je de ervaringen en situaties die je negatief beïnvloeden loslaat.

Leven in vrijheid
Misschien moet je je eens voorstellen hoe het zou zijn als je helemaal alleen zou leven, zonder eenzaamheid te kennen.
Je zou nergens bang voor zijn, je hoeft jezelf aan niemand te bewijzen, er is ook niemand die een bedreiging voor je vormt of je pijn kan doen op welke manier dan ook, er is niemand die misbruik van je kan maken, en ook niemand die verwachtingen heeft (en vice versa natuurlijk).
Heb je je weleens voorgesteld hoe het voelt als je je echt vrij zou voelen, zonder zorgen ?
Ga in gedachten maar eens het bos in, of loop langs de zee, alleen. De wind waait door je haren en je gedachten staan op nul; je bent helemaal in het hier en nu, verleden en toekomst bestaan even niet. Je hoeft alleen maar te genieten van de schoonheid om je heen. Kun je de vrijheid al een beetje voelen ?

Verwachtingen
Maar dan is er ineens de buitenwereld, een buitenwereld vol verwachtingen. Verwachtingen die maken dat we ons anders voordoen dan we zijn, ze zetten ons onder druk, bewust of onbewust. En kunnen we niet aan de verwachtingen voldoen, dan stellen we teleur, we hebben gefaald. En als we falen voelen we ons onzeker. We willen er graag bijhoren, en we doen dus ons best om aan de verwachtingen van anderen te voldoen, maar we zijn niet onszelf.
En of je nu een kind bent wat aan de verwachtingen van zijn of haar ouders moet voldoen, een werknemer die aan de verwachtingen van zijn werkgever of collega’s moet voldoen, of je zit in een relatie en je moet aan de verwachtingen van de ander voldoen…
Het maakt niet uit, we kunnen in veel gevallen niet onszelf zijn. En uiteraard werken die verwachtingen twee kanten op, want zo zul jij ook verwachtingen hebben van de ander met wie je op dat moment te maken hebt.
Hoe zou het leven eruit zien als we die verwachtingen zouden loslaten, elkaar wat meer ruimte zouden gunnen ? Zouden we dan niet veel meer onszelf kunnen zijn ? Het zijn allemaal angsten om teleur te stellen of teleurgesteld te worden. We geven teveel of we nemen teveel, omdat we die bevestiging nodig hebben, of dat goede gevoel willen behouden.

Hoe maak jij je levenskeuzes?
Heb je die vanuit je hart genomen, of omdat het gewoon de verstandigste keuze leek, of omdat anderen, bijvoorbeeld je ouders, je vrienden of collega’s dat van je verwachtten ?
Keuzes worden vaak vanuit het hoofd gemaakt, maar na verloop van tijd blijken we er niet echt gelukkig van te worden, en gaan we op zoek naar betere opties, waar we meer geluk uit kunnen halen. En natuurlijk hebben we geleerd van deze ervaring, maar vaak zullen we denken “had ik dit maar eerder gedaan”. We waren simpelweg te bang om ons hart te volgen, waarschijnlijk zagen we teveel beren op de weg welke ons die angst inboezemden.
Angst en verwachtingen loslaten is niet gemakkelijk, maar het biedt wel heel veel vrijheid. Vrijheid om “te zijn”. Het geeft vertrouwen aan de ander, omdat je de ander ook in zijn of haar waarde zult laten op het moment dat je vanuit je hart leeft, en het geeft jezelf ook het zelfvertrouwen wat je nodig hebt. Alles is met elkaar verweven, maar we moeten het wel willen zien. En vanuit je hart leven betekent niet dat je die beren nooit meer zult tegenkomen op je weg, maar met wat geduld en vertrouwen kom je een heel eind. En is het niet veel fijner om die beren te trotseren vanuit het volgen van je passie, dan voor dat werk, die persoon of situatie waarbij je niet jezelf kunt zijn ?

Vergeven en loslaten
En dan hebben we nog bedreiging en/of misbruik…
Als je je als kind of op latere leeftijd bedreigd hebt gevoeld, of pijn hebt ervaren door misbruik, geestelijk dan wel lichamelijk, kan dat je hele leven zwaar beinvloeden. Het vormt je op een bepaalde manier die niet goed voor je is, en het zal ook je omgeving beïnvloeden, afhankelijk van hoe je ermee omgaat. Het zijn zware lasten die je liever niet meetorst, maar die moeilijk uit die rugzak te verwijderen zijn.
Vergeving is dan een groot goed, het loslaten van het verleden, ook al is dat nog zo moeilijk, want hoe kun je iemand zoiets ooit vergeven zul je denken ?
Zoals ik in een eerder blog al aangaf worden bepaalde invloeden overgedragen van de ene op de andere generatie, en op elke persoon zal dat weer een andere uitwerking hebben, maar ze torsen de lading allemaal mee, ieder op een eigen manier. Je kunt ervan uitgaan dat degene die jou zo vreselijk heeft gekwetst, zelf ook heel erg gekwetst is geweest in het verleden. En dat komt tot uiting, en misschien was jij daar het slachtoffer van. Maar door die slachtofferrol naast je neer te leggen, te vergeven, kun je een grote sprong vooruit maken, en dat zal als een bevrijding voelen.
Eigenlijk geldt dat voor veel dingen die je in het verleden als negatief hebt ervaren , groot of klein. Alles gebeurd met een reden, en iedereen heeft zijn rugzakje, jij, maar ook de anderen die jouw pad kruisen in dit leven…

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen