Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Een wereld van verschil

Als je mijn voorgaande blogs hebt gelezen zul je begrijpen dat het voorbeelden zijn die ik heb gegeven. Je kunt het vertalen naar jouw eigen situaties.
Want ben je er al achter welke beschermings- of afweermechanismen jij hebt opgebouwd sinds je kindertijd? Overlevingsstrategieen om deze ‘grote boze wereld’ te overleven? Iedereen leeft achter zijn of haar eigen masker, en misschien zit je wel in een stevig harnas voor wat extra bescherming.

Vooroordelen
Probeer je zoveel mogelijk bewust te zijn van wie je bent en wat je doet, en vooral ook het waarom. Maar ben je ook bewust van die ander, die waarschijnlijk ook een masker draagt, of misschien wel dat stevige harnas.
Wij mensen oordelen en veroordelen vaak nogal snel, zonder te weten wie of wat er daadwerkelijk achter dat masker schuilgaat.
Misschien oordelen we al als we de persoon of situatie alleen nog maar van een afstandje hebben bekeken, zonder echt ‘kennis te maken’ met de persoon of situatie. En misschien voelen we ons dan meteen al minderwaardig, of misschien voelen we ons juist wel te goed, zien we die persoon of situatie juist als minderwaardig. En misschien speelt jaloezie nog een rol om tot veroordeling over te gaan.

Bewustzijn met een ‘open mind’
Probeer maar eens een dag heel bewust niet de oordelen of veroordelen, je zult merken dat dat heel erg lastig is, ik maak me er zelf ook dagelijks schuldig aan. Dus ga eens na waarom je dat oordeel eigenlijk hebt.
Het begint vaak al met de uiterlijke kenmerken die je waarneemt, en welke indruk deze op je maken. Het uiterlijk bevalt je, of het bevalt je niet. Maar waarom bevalt het je, of juist niet? Omdat het wel of niet aan de standaarden voldoet waaraan jij gewend bent of wat je graag ziet,  “zoals het hoort” volgens jou?
Probeer dat gevoel eens los te laten, want het is alweer je hoofd die spreekt! Probeer eens met een “open mind” naar iets of iemand te kijken, zonder daar meteen een oordeel aan te hangen.

Ga er bijvoorbeeld eens vanuit dat die persoon met die “arrogante uitstraling” waarschijnlijk heel aardig zal zijn. En misschien gedraagt hij of zij zich wel arrogant op het moment dat je contact hebt gemaakt, en denk je, “zie je nou wel, ik had gelijk!”
Maar ben je er bewust van dat ook dat een oordeel is; achter die arrogantie gaat een ander persoon schuil, het is dat masker wat ie draagt. Want ook die arrogantie is een overlevingsstrategie, een beschermingsmechanisme. Het gedrag komt vanuit zijn of haar hoofd. Ook deze persoon vindt het waarschijnlijk moeilijk zijn of haar gevoelige kant te laten zien, om wat voor reden dan ook. Er is een blokkade. Durf jij het aan de blokkades te doorbreken, zowel die van jezelf als die van een ander?

De wereld is niet zwart/wit, goed of slecht, er zijn een heleboel grijze zones…
Niemand wordt geboren met slechte bedoelingen, en ook je uiterlijk, geaardheid of afkomst heb je niet voor het uitkiezen. Dus probeer eens wat ruimhartiger te zijn, bewuster door het leven te gaan. Je zult zien, dat maakt een wereld van verschil!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen