Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

In het hier en nu…

Leven in het hier en nu, hoe doe je dat eigenlijk?
Ik heb het eerder al gehad over “zijn”, en dat we onze gedachten over het verleden en de toekomst gerust even los kunnen laten. Maar dat is best een lastige opgave, zeker als je een druk leven hebt. Gelukkig, er zijn manieren die het ons een beetje op weg kunnen helpen, dus reserveer maar vast wat tijd!

Veel mensen mediteren of doen aan yoga om even helemaal tot zichzelf te komen. Voor mij persoonlijk werkt het beter als ik met mijn passie bezig ben; lekker “zijn” in de natuur.
Dat kan thuis zijn, gewoon zittend in de tuin, samen met mijn katten, genietend van alles om me heen. Maar het liefst maak ik een lange wandeling, en mijn camera gaat dan mee!
Natuur zorgt voor gezonde afleiding, het geeft me dat gevoel van rust en vrijheid, zeker op bepaalde momenten van de dag. Urenlang kan ik erin doorbrengen, om mijn hoofd leeg te maken, of gewoon te genieten van al het moois wat het te bieden heeft. Natuur is niet alleen prachtig om te zien, ook de geluiden kunnen heel rustgevend zijn, en leiden me af van eventuele storende gedachten. Al die verschillende vogels bijvoorbeeld, die allemaal hun eigen lied ten gehore brengen. Maar ook het ritselen van de bladeren die door de wind in beweging worden gebracht, of het kraken van wat takken in het bos. En komt er dan een zwijn of een ree tevoorschijn, dan komt ook het euforische gevoel naar buiten! En misschien volgt er daarna wel een serene stilte…
Maar kan ik fotograferen dan kom ik pas echt tot mezelf! De rest van de wereld verdwijnt dan even uit mijn leven, dan hoor of zie ik niks meer, ben ik één mijn onderwerp. Alle zorgen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen , en dat is precies wat ik wil bereiken…
En is het een keer te slecht weer om naar buiten te gaan? Geen nood! Dan luister ik naar muziek, muziek waar ik helemaal in op kan gaan….

Weet jij al wat jouw manier is om in het hier en nu te komen? Je hoofd leeg te maken of gewoon te genieten, te “zijn”?
Sport je graag bijvoorbeeld, of maak je misschien zelf muziek, of luister je er graag naar? Schilder je, dans je, zing je, of misschien schrijf je wel? Of ga je toch voor meditatie of yoga?
Het maakt niet uit wat het is, als je er maar tijd voor vrij maakt, liefst dagelijks, het hoeft maar 10 minuten te zijn. En weet je dit vol te houden, dan zul je merken dat het positief werkt, je steeds meer ‘het moment’ gaat beleven, en misschien stimuleert het je wel om het vaker of langer te doen, er bewust tijd voor vrij te maken.

Ik denk dat je het de moeite waard zult vinden! Hoe meer je in het hier en nu bent, echt kunt “zijn”, hoe meer rust en vrijheid je zult ervaren. En misschien brengt het je wel inzichten, over hoe jij je verdere leven zou willen inrichten, zodat je nog meer rust en vrijheid kunt ervaren, je steeds meer jezelf kunt zijn, in het hier en nu, stapje voor stapje…

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Mark Meeuwissen 14 mei 2020

    Mooie tekst. Zo voel ik het ook.
    Mark Meeuwissen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen