Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Zelfrespect (3 – Afsluiting)

We hebben het nu vaker gehad over zelfrespect, en hoe je dat kunt bereiken. Maar wanneer weet je nou of je echt zover bent dat je zelfrespect hebt bereikt?

Als jij niemand anders meer nodig hebt om goed te functioneren, je helemaal zelfstandig kunt leven, je door niets of niemand meer laat beïnvloeden, je simpelweg gelukkig kunt zijn met jezelf, zonder onzekerheden of angsten (of deze tenminste snel uit de weg ruimt!).

Onvoorwaardelijke liefde
Je maakt nu je eigen, onafhankelijke keuzes, en kunt prima alleen door het leven zonder je eenzaam te voelen of het gevoel te hebben dat je anderen nodig hebt; je bent losgekomen van afhankelijkheid. Je respecteert niet alleen jezelf,  maar alles wat leeft. En heb je een relatie met iemand die ook zelfrespect heeft, dan heb je waarschijnlijk een hele goede relatie! En eigenlijk is dat de enige relatie die je dan nog wil en kunt aangaan, op basis van gelijkwaardigheid, met minder neem je geen genoegen meer; je laat elkaar in elkaars waarde, je geeft elkaar de ruimte die je beiden nodig hebt, verwachtingen zijn losgelaten, je respecteert elkaar dus onvoorwaardelijk, of beter gezegd, er is sprake van onvoorwaardelijke liefde. Een mooiere relatie kun je je niet wensen!

Schijn bedriegt
Dat dit niet vanzelfsprekend is is wel duidelijk inmiddels. Relaties heb je natuurlijk in vele vormen, en mensen zijn niet altijd wie we denken dat ze zijn.
Ben jij iemand die anderen bijvoorbeeld graag een helpende hand biedt of ‘gewoon’ een luisterend oor, maar merk je dat je goede bedoelingen nog weleens worden misbruikt? Dan ben je waarschijnlijk gevoelig voor dit soort situaties
Het is niet altijd gemakkelijk te achterhalen wanneer mensen minder goede bedoelingen hebben. In het begin lijkt alles goed te gaan, zijn de personen in kwestie zelfs erg charmant, stralen veel zelfvertrouwen uit. Maar schijn bedriegt, en na verloop van tijd voel je dat er ‘iets’ niet klopt, een gevoel wat heel geleidelijk binnen komt zetten.
Terwijl de ander je meer en meer probeert ‘in te palmen’, begint jouw energiepeil bijna onopgemerkt te dalen. En dan, langzaamaan, begint het kwartje steeds meer te vallen. Ze willen niet meer zonder je hulp of aandacht, proberen controle over je te krijgen. Ze kunnen je zelfs kleineren zonder dat je het direct in de gaten hebt, op een bijna vriendelijke manier,  ‘tussen neus en lippen door’…een onaangenaam gevoel bekruipt je, het sluipt langzaam bij je naar binnen. Je voelt je onzeker, en met een beetje pech denk je dat het aan jou ligt. Je gaat dus extra je best doen om het de ander naar de zin te maken ten koste van jezelf, ‘pleasen’ dus. De ander maakt zich afhankelijk van jou, en zo maak ook jij jezelf afhankelijk van de ander. En dat helpt je niet, je gaat je steeds minder goed in je vel voelen, en de situatie wordt alsmaar erger. Het gevolg van actie en reactie, als het ware spiegel je elkaar. En doe je er niks aan, dan wordt beetje bij beetje jouw positieve energie weggevreten, net zolang totdat je niks meer over hebt. Je voelt je geestelijk opgebrand…

Vele illusies armer
En die ‘energievreters’? Die doen het ook niet voor de lol; ze willen de leegte opvullen die ze van binnen voelen. Door hun lage gevoel van eigenwaarde gaan ze vaak over andermans grenzen heen, om dat gevoel weg te stoppen. Ze doen zich groter voor dan ze zich voelen, hebben continue bevestiging nodig, een soort houvast, wat gepaard kan gaan met allerlei type gedragingen, maar ook verslavingen. Het zogenaamde “goede gevoel” wat ze op deze manier proberen vast te houden of proberen te krijgen is natuurlijk een illusie, dit alles maakt je niet gelukkig

Deze gedragingen hebben wel alles te maken met die ervaringen uit het verleden waarover ik in eerdere blogs sprak. Dat deze ervaringen indruk hebben achtergelaten zal je duidelijk zijn.
De strategie is een overlevingsmechanisme welke ze naar aanleiding daarvan hebben opgebouwd. Ze hebben jouw positieve energie nodig, als een soort ‘brandstof voor het leven’. En begint jouw positieve energie op te raken, dan kan het zomaar gebeuren dat ze je “laten vallen”, en op zoek gaan naar een nieuwe “energiebron”, per slot van rekening valt er bij jou niks meer te halen.
Of ze gaan door (soms jarenlang), net zolang tot jij er letterlijk ziek van wordt. Maar omdat ze last hebben van faalangst en ook over weinig inlevingsvermogen beschikken, is het moeilijk voor ze om te begrijpen wat dit alles nou eigenlijk ècht met jou doet. En waarschijnlijk ‘ligt het allemaal aan jou’, krijg jij de schuld als het misloopt.
Maar zoals gezegd, voor deze persoon is het een overlevingsmechanisme, ze zijn niet gelukkig. Misschien krijgen ze even dat geluksgevoel in die korte periodes dat ze weer kunnen beschikken over “nieuwe energie”, maar eigenlijk zijn ze vooral weer een illusie armer…

Signalen herkennen
Je zult begrijpen dat zulke ervaringen je doorgaans niet in de koude kleren gaan zitten, want ook jij bent een illusie armer geworden, en misschien ben je geestelijk wel flink te grazen genomen.
Vaak ben je al gehecht aan de persoon tegen de tijd dat je de signalen gaat herkennen, en de kans dat je gekwetst wordt is dan ook erg groot.
Het gebeurd in alle vormen van relaties, en er zijn vele nuances; dit was zomaar een voorbeeld van hoe heftig het eraan toe kan gaan. Maar zelfrespect (ook wel zelfliefde genoemd), ook wanneer de situatie wat onschuldiger is, blijft erg belangrijk; deze situaties leren herkennen, maar ook je eigen grenzen. Je niet meer laten beïnvloeden en misleiden door die anderen die jouw energie proberen te stelen, want ben je er gevoelig voor, dan is de kans groot dat je vaker met dit soort situaties te maken krijgt, je zult merken dat het overal om je heen gebeurt.

Voor ‘deze energievreters’ is het vaak erg moeilijk, zo niet onmogelijk om los te komen van deze gedragingen. Angsten, schaamte en onzekerheden zitten vaak erg diep, en die willen ze koste wat kost compenseren, maar ook verbergen voor de buitenwereld. Lukt het deze personen echter om dit los te laten, en zelfs zelfrespect te bereiken, dan kun je dat gerust een enorme prestatie noemen!

Ik wens jullie allemaal veel geluk en zelfrespect!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen