Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Schaamteloos…

Ja, schaamteloos…ik heb het over ons, mensen, want wij zijn schaamteloos.
Ik had nauwelijks mijn vorige blog gepost, over goede voornemens, iets teruggeven aan de aarde, toen ik op de radio hoorde over het aantal walvissen wat weer is gegroeid.
Wat een geweldig nieuws! Geweldig dat we ook hele mooie dingen bereiken met z’n allen, daadwerkelijk iets teruggeven aan de natuur, want ja, dat moet echt gezegd, je kunt niet alleen maar kritisch zijn 😉
Er zijn wel degelijk mensen die zich inzetten voor deze aarde, voor de natuur, en daarbij voor de mensheid, er keihard voor knokken zelfs, en we mogen er allemaal ons steentje aan bijdragen, of we nou willen of niet. 

Maar is het wel zo mooi als ik nu voorspiegel, over die walvissen bedoel ik? Helaas kom ik dan terug op de titel van dit blog, schaamteloos….
Het vervolg van het bericht kwam best wel even binnen bij mij, het goede nieuws was van korte duur, en werd vrijwel direct omgezet in slecht nieuws. Het was weer zo’n typisch voorbeeld van hoe wij mensen maar al te vaak en al te graag denken, vanuit puur eigenbelang; het aantal walvissen is gegroeid, dus hoppa, we kunnen weer jagen! Er zijn er nu toch genoeg!
Schaamteloos dus, want wie denken wij eigenlijk wel dat we zijn? En waarom vinden we het zo logisch dat we alle bronnen van deze aarde kunnen gebruiken zoals het ons uitkomt? En niet omdat we willen overleven, zoals onze voorvaderen dat deden toen er nog overvloed was. Nee, veel liever nog om onszelf te verrijken! En ja, daar is ie weer, schaamteloos!

En natuurlijk zijn er situaties waarin mensen uit pure armoede dingen doen die de wereld schade aanbrengen, en dat is niet goed, maar daar heb ik begrip voor, dat heeft met overleven te maken, er zijn geen oplossingen voorhanden.
De andere kant is heel anders, namelijk de pure hebzucht van mensen, die kostbare natuur uitroeien omdat ze dollartekens in hun ogen hebben.
We kennen de voorbeelden allemaal wel, van de olifanten die bruut worden afgeslacht vanwege hun slagtanden (ivoor), die waanzinnig veel geld opbrengen, o.a. voor het produceren van medicijnen in China waarvan de werking niet aangetoond kan worden, het is bijgeloof. Daarnaast worden er tal van andere overbodige producten van gemaakt, van sieraden tot pianotoetsen. Het ergste hierbij is misschien nog wel dat er arme mensen worden ingezet om de slachtingen te doen, omdat ze het geld hard nodig hebben om hun gezinnen te kunnen onderhouden. De echte daders blijven buiten beeld, ze zijn nog laf ook!
Wat ook indruk op me maakt zijn de trofeeënjachten, waarbij rijke mensen tegen forse betalingen wilde dieren afschieten waarmee ze vervolgens op de foto gaan, om dit vol trots te showen op de internetmedia, over schaamteloos gesproken! Weerzinwekkend is het!

En natuurlijk gebeuren soortgelijke dingen ook in het klein, gewoon bij ons “om de hoek”. Er zijn dus helaas nog talloze voorbeelden te noemen, waarvan er heel veel waarschijnlijk niet eens bekend zijn, want er gebeurd een heleboel op deze wereld wat ons nooit onder ogen komt, ook heel dichtbij. Maar ik denk ik mijn punt wel duidelijk heb gemaakt; wij mensen nemen, schaamteloos….

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen