Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

‘Geluk’, wat is dat eigenlijk?

Voel jij je ook zo gelukkig in je mooie huis, of met die nieuwe auto of glimmende sieraden? Of is het die goed betaalde baan met aanzien? Of voel je je juist gelukkig met die waanzinnig knappe persoon die jou overstelpt met complimentjes, en je misschien wel mooie cadeaus geeft?

Waarschijnlijk voel jij je trots op je mooie huis, of geeft het je gewoonweg een gevoel van geborgenheid, en misschien voel je de adrenaline door je lijf gutsen als je in die nieuwe auto rijdt, vooral als iedereen naar je omkijkt. Of misschien raak je in de zevende hemel van al die complimentjes die die ene speciale persoon je geeft, voel je je mooier dan ooit tevoren?
Maar om je meteen maar uit de droom te helpen, dit alles is geen geluksgevoel maar een illusie. Het is het opvullen van de leegtes die wij mensen voelen, bewust of onbewust, omdat we dat geluksgevoel zo graag willen ervaren. We verlangen er allemaal naar, waar of niet?
En natuurlijk geeft dit alles een bepaald gevoel; een gevoel van trots, een gevoel van geborgenheid, een gevoel van grootsheid, en zo kan ik nog wel even doorgaan. In ieder geval zouden we willen dat dit gevoel nooit meer wegging. Maar helaas, deze gevoelens zijn zelden blijvend, en deze gevoelens, of emoties, hebben ook niets met geluk te maken; het zijn de maskers waarachter we ons verschuilen, de maskers waarmee we onze kwetsbaarheid verbergen. En kwetsbaarheid ligt gevoelig, die tonen we liever niet, en dat is jammer, want wat is er nou mooier dan wanneer een mens zijn of haar kwetsbaarheid toont, en daarmee veel meer zichzelf is?

Geluk ervaren heeft dus niks met externe zaken te maken; niet met mensen, niet met materialistische zaken, niet met roem of grootsheid enzovoorts, maar alleen maar met jezelf, jouw innerlijke zelf, want daar heb ik het natuurlijk over, en dat heeft ook alles te maken met kwetsbaarheid.
Wanneer je je kwetsbaarheid durft te tonen, ben je eerder bereid zaken los te laten die niet goed werken voor jouw innerlijke rust en vrede, welke nodig zijn om je echt goed te voelen, noem het ‘het geluksgevoel’.
Zodra je gaat (h)erkennen dat externe zaken jou niet het geluk brengen waar je op hoopte, ze slechts een leegte opvullen, een soort ‘schijngeluksgevoel‘ geven, gaat er ruimte ontstaan, ruimte voor innerlijke rust en vrede.
Hoe meer je los kunt laten, hoe meer rust en vrede je zult ervaren. En hoe meer rust en vrede je gaat ervaren, hoe meer je dat zult uitstralen naar de buitenwereld. En hoe meer jij dat uitstraalt naar de buitenwereld, hoe meer effect het zal hebben op anderen, welke wellicht jouw voorbeeld zullen volgen. En zo kunnen rust en vrede zich gaan verspreiden, ‘so within so without….’ Jouw uiterlijke wereld is de spiegel van jouw innerlijke wereld, en zo spiegelen we ook elkaar.

Idealistisch? Misschien…maar wat is daar precies mis mee? 😉

Lees ook ‘Elkaars spiegel‘…

Eckhart Tolle over ‘Creating from Presence instead of Ego…

Eckhart Tolle over ‘The Power of Inner Stillness’, natuurlijk met de bekende “Tolle-humor”….

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen