Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Elkaars spiegel…

Het is je vast weleens opgevallen, dat als je met andere mensen (maar ook dieren) samen bent, je elkaars gedrag beïnvloed?
In het voorgaande blog liet ik het al even vallen; eigenlijk werkt de samenwerking tussen mensen, maar ook tussen dieren, en tussen mensen en dieren, als een spiegel. Nou kan die spiegel twee kanten opwerken; dus, of je reageert op een soortgelijke manier als de ander(en), of je reageert volstrekt tegenovergesteld, en vice versa natuurlijk.
Om een paar hele simpele voorbeelden te geven, die je zeker zult herkennen: iemand reageert geïrriteerd, omdat je iets doet wat de ander niet bevalt, met als gevolg dat jij geïrriteerd terug reageert. Maar…de tegenovergestelde reactie kan zijn dat jij denkt, laat maar, hier ga ik niet op in, ik loop weg, want ik heb geen zin in een discussie. Nog een tegenovergestelde reactie kan zijn; ik houd me kalm en probeer de ander tot bedaren te brengen, door met hem of haar over het probleem te praten.
Ook kan het zijn dat je in een situatie bent waarbij de andere persoon of personen heel relaxed zijn, dan zul je waarschijnlijk ook snel op je gemak zijn, en net zo relaxed als de ander(en). Maar ben je bijvoorbeeld erg nerveus, omdat de ander om wat voor reden dan ook indruk op je maakt, misschien wat intimiderend is, zoals je baas op het werk, of misschien ben je wel smoorverliefd, en geeft dat je een ongemakkelijk gevoel. Hoe dan ook, op zo’n moment zal de tegenovergestelde reactie zijn, dat het wellicht wat tijd nodig heeft voordat je echt op je gemak bent bij deze persoon, ook al is deze nog zo relaxed.

Met wat simpele voorbeelden is het niet zo ingewikkeld te begrijpen, maar we staan er vaak niet zo bij stil. We gaan er doorgaans dus ook niet erg bewust mee om. Door je er wel bewust van te zijn hoe onderlinge relaties werken, we elkaar dus eigenlijk continue een spiegel voorhouden, kun je situaties beter leren begrijpen, en er veel bewuster mee omgaan, en hopelijk vele relaties verbeteren…

Fijn weekend allemaal!


Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen