Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Tijd en bioritme

Tijd? Wat is dat eigenlijk? En waarom zijn wij er zo dol op?
Tijdenlang droegen we allemaal een horloge, zodat we precies wisten hoe laat het was. In de huidige tijd is een horloge niet meer nodig, we beschikken nu (bijna) allemaal over een mobiele telefoon, en anders zijn er nog tal van andere manieren waarop we worden geconfronteerd met de tijd. We ontkomen er gewoonweg niet meer aan. Ons hele leven hangt er vanaf, zo lijkt het, door allerlei afspraken, zoals werkgerelateerde afspraken, maar ook persoonlijke afspraken; we moeten op tijd naar school, of op tijd op ons werk zijn voor een deadline, vergadering of bijeenkomst, en anders moeten we op tijd zijn voor een afspraak met vrienden en/of familie. We voeren de druk graag op voor onszelf.

Maar hoe zit het dan met onze biologische klok, onze innerlijke klok?
Daar houden wij mensen doorgaans niet zoveel rekening mee. Onze grootste drijfveer is aan de ene kant geld verdienen, deadlines halen en presteren, werk dus, en aan de andere kant ons sociale leven, met uitgaan, sporten of visites.
Een leven lang draai je een soort vast programma af, waarvoor je bijvoorbeeld dagelijks vroeg je bed uit moet; werken en leven onder een bepaalde tijdsdruk, waardoor je soms (of misschien regelmatig) te weinig slaap en/of ontspanning krijgt, gestresst raakt, maar waardoor je bijvoorbeeld ook slechte eetgewoonten krijgt.
Het maakt kennelijk allemaal niets uit, de tijd tikt door, dus wij gaan door!
Braaf volgen we alle regels van de maatschappij op, wat deels voortkomt uit een soort plichtsbesef. Maar maakt het ons gelukkig? En wat doet het eigenlijk met onze gezondheid?
Voor veel mensen lijkt dat van ondergeschikt belang te zijn. We houden onszelf en onze omgeving graag voor de gek, en doen met alles mee alsof het de normaalste zaak van de wereld is, per slot van rekening vallen we niet graag buiten de boot.

Tijd is verzonnen door de mens, zoals eigenlijk alle ongezonde gewoonten zijn verzonnen door de mens. We lijken er dol op te zijn, die ongezonde gewoonten!
Vaak lijkt het zelfs zo, dat we niet meer zonder kunnen; we niet meer kunnen ontspannen, we niet een moment in stilte kunnen zijn, met onszelf of met anderen. We moeten bezig zijn, of anders in ieder geval praten en eten, anders voelen we ons ongemakkelijk.

Time out dus, beste mensen! De hoogste tijd om ons leven eens goed onder de loep te nemen, om eens goed naar onszelf te kijken! Op tijd ontspannen is goed voor ons welzijn, net als een goed eetritme goed voor ons is, of eigenlijk moet ik zeggen dat een goed leefritme goed voor ons is, een gezonde leefstijl.
Onze lichaam en geest geven ons regelmatig allerlei signalen af, zoals pijntjes of vermoeidheid en stress, waarmee ze willen zeggen; Stop, tot hier en niet verder! We moeten er alleen nog naar leren luisteren, want ja, dat externe klokje blijft maar tikken…

Meer leren over je innerlijke klok, je biologisch klok en gezondere leef- en eetgewoonten? Lees dan onderstaande artikelen...

Meer inspiratie en artikelen over bewust leven? Je vindt ze in dit verzamelblog…

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen