Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Heilzame fotografie

Wanneer Thomas Heaton in een van zijn youtubefilmpjes bij een meertje in een bos beland, een heel andere plek dan waar hij meestal fotografeert tijdens het maken van de video’s, namelijk veelal ergens op een bergtop met spectaculaire uitzichten, realiseert hij zich hoe therapeutisch zo’n ‘intiem, rustgevend plekje in het bos’ werkt, waar details er echt toe doen.
Dat herkende ik heel erg in mezelf, de kalmte die ik zoek als ik ga fotograferen. De laatste jaren gaat fotograferen voor mij meer en meer om het beleven, de wandeling, het genieten van de natuur, inclusief de geuren en de geluiden. En kom ik met maar twee of drie foto’s terug, dan is dat helemaal prima. Het gaat steeds meer om de kwaliteit, niet om de kwantiteit; ik schiet niet meer ‘in het wilde weg’ omdat ik er zeker van wil zijn dat er wat goeds tussen zit. Ik bekijk veel bewuster welke foto’s ik wil maken en welke niet. Als ik dan zo aan het wandelen ben, en geniet van alles om me heen, dan komt er vanzelf een mooi beeld voorbij, iets waar mijn oog op valt en blijft steken. En heb ik dan een paar foto’s gemaakt die me bevallen, dan blijft het daarbij, dan maak ik er niet meer, zoals ik eerder geneigd was te doen, wat extra foto’s ‘voor de zekerheid’. En blijkt het achteraf toch ‘niks’ te zijn? Da’s gewoonweg pech hebben; dan gooi ik de foto’s meestal ook direct weer weg, want waarom iets bewaren als je zeker weet dat je er nooit meer iets mee zult doen?

Hoe dan ook, mijn conclusie is dat fotografie veel rustgevender werkt als je het ‘gewoon laat gebeuren’ in plaats van heel dwangmatig achter foto’s aan te jagen. Facebook wacht wel, en Instagram ook. En per slot van rekening, je maakt ze in eerste instantie toch vooral voor jezelf, niet voor die ander?

Over dwangmatig gesproken, kijk ook eens naar deze video van Thomas Heaton, een mooi voorbeeld.

Meer inspirerende fotografen op youtube bekijken?
Hier nog een paar fotografen die mij in ieder geval erg inspireren, als natuurfotograaf, maar ook als persoon…
Adam Gibbs Veel sfeervolle bosfotografie en landschappen, prachtig in beeld gebracht;
Morten Hilmer Hele rustgevende fotograaf met filmpjes over (wild)fotografie, beleving en bushcraft;
Simon Baxter Sfeervolle bosfotografie en landschappen, gewoon prettige filmpjes om naar te kijken.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen