Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Prikkels…

Prikkels….iedereen ervaart ze weleens, maar ieder op een eigen manier.
Zo kan ik bijvoorbeeld heel veel prikkels ervaren als ik me in groepen mensen begeef. Geen positieve prikkels, maar een gevoel van eenzaamheid die veel groter is dan wanneer ik alleen zou zijn. Het gevolg is vaak een gevoel van paniek, ‘ik wil hier weg!’
In kleinere, wat intiemere groepjes, met mensen waarmee ik een goede klik heb gaat dat een stuk beter, dan voel ik me weer helemaal thuis. Eigenlijk altijd zijn dat mensen met wie ik interesses deel, en misschien ervaren ze wel dezelfde prikkels als ik?

Verjaardagen, bijeenkomsten, groepsuitjes en dergelijke, zijn allemaal niet aan mij besteed, die kosten me meer energie dan dat ik er energie van krijg. Hoe meer mensen er zijn, hoe ongelukkiger ik me voel, terwijl andere mensen volstrekt het tegenovergestelde kunnen ervaren. Deze mensen hebben die prikkels van (grote) gezelschappen juist nodig om zich lekker te voelen. Iedereen heeft zo een andere beleving in het leven. Helaas alleen, is het leven daar niet echt op aangepast. Sterker nog, er wordt van jou verlangt dat jij je altijd maar weer aanpast aan deze maatschappelijke verwachtingen, ongeacht jouw karakter. Voldoe je niet aan die verwachtingen dan ‘val je buiten de boot’, ben je een buitenbeentje.
Dat buitenbeentje ben je dus al snel, als je je net als ik niet thuisvoelt tussen groepen mensen. Best vreemd als je je eveneens bedenkt dat het aantal mensen dat deze zelfde prikkels ervaart best groot is, net als de groep mensen die het tegenovergestelde ervaart.
Het is alleen zo dat de mensen die zich wel thuisvoelen in deze groepen, de ‘stillere groep’ overstemt. Meestal zijn dat mensen die sociaal ‘wat vaardiger zijn’, gemakkelijker gesprekken aan lijken te gaan met ‘jan en alleman’, ongeacht de interesses van de ander. Behalve als jij niet voldoet aan die ‘sociale vaardigheden’ die deze mensen van je verwachten, dan val je al snel buiten de boot, word je gezien als een buitenbeentje….

Het mag duidelijk zijn dat deze groepen zich doorgaans niet bij elkaar op hun gemak voelen, omdat ze nou eenmaal verschillende prikkels ervaren, maar maakt dat de ene groep beter dan de andere..?

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen