Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Sociale vaardigheden

Hoe sociaal vaardig ben jij? Voor mezelf kan ik zeggen dat ik mijn mondje best kan roeren, ook al lijkt dat misschien in strijd te zijn met mijn voorgaande blog over prikkels?

Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je niet communicatief vaardig bent als je je niet graag in (grote) groepen mensen begeeft. Sterker nog, ik denk dat ik zelfs leidinggevende vaardigheden heb.
Veel beroemde mensen, filmsterren, of mensen die op podia staan zoals popartiesten, staan erom bekend vaak ‘erg op zichzelf’ te zijn. Toch kunnen ze zich prima uiten zolang als ze dat op een creatieve manier kunnen doen, op het witte doek dus, of op een podium.
En als ik dan weer naar mezelf kijk, ik heb eigenlijk mijn leven lang een soort muurtje om me heen gehad. Ik durfde me vaak prima te uiten, zolang als het niet te persoonlijk werd, want daar zat ‘m het verschil.
Nou wil dat helemaal niet zeggen dat mensen die wel als ‘sociaal vaardig’ worden gezien, de mensen die dus juist prikkels krijgen door zich in groepen te bewegen, wel gemakkelijk over hun persoonlijke, gevoelige kanten praten. Het lijkt misschien alsof ze meer open zijn, maar is dat ook zo?
Het zijn allemaal maskers, en voor elke gelegenheid hebben we er wel een. En hoe je je ook gedraagt, het is vaak een façade, een aanpassing aan je omgeving. Misschien houd je van de aandacht die je krijgt als je je in een groep beweegt, geeft het je energie, maar wat vertel je eigenlijk allemaal, en hoe doe je dat? Praat je openlijk over jezelf en je gevoelens?
In mijn geval kost dat dus energie, sta ik liever even niet in de belangstelling. Tenzij de groep een duidelijke functie voor me heeft, waarin ik een duidelijke ‘rol’ heb, en me zodoende meer op mijn gemak zal voelen. Met als voorwaarde dat die rol ook echt bij me past; met andere woorden, als ik echt ‘onderdeel uitmaak van de groep’ zonder me een buitenbeentje te voelen, ik echt mezelf kan zijn zonder het gevoel te hebben veroordeelt te worden.

Complexe wereld? Ja, complexe wereld…..maar het is ook een beetje wat je er zelf van maakt.
Voor mij voelde het leven vaak als een ‘poppenkast’, waarin ik mezelf niet ‘vrij’ kon bewegen, me continue aanpaste aan situaties. Maar nu ik mezelf heb teruggevonden is dat over, en inmiddels heb ik ook veel minder moeite om over mezelf te praten, mijn gevoelens. En ik doe geen dingen meer waarbij ik het gevoel heb dat ik me anders voor moet doen dan ik ben.
Ik kan het iedereen aanraden, de tijd van ‘ongemakkelijkheid’ is voorbij…..

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen