Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

het toverwoord…

Ik had het over sociale vaardigheden een paar blogs terug.
Wat voor ‘sociaal type’ ben jij? Ben je het stillere, meer teruggetrokken type, of ben je het meer ‘aanwezige’ type, het type dat altijd van zich laat horen? Of ben je iets daartussenin? Het heeft weer allemaal met onze binnenkant te maken.

Communicatie is een complex iets. Er zijn vele vormen van communiceren, zo communiceer je met je lichaam, door de houding die je aanneemt, je communiceert door gezichtsuitdrukkingen, en natuurlijk door te praten, en misschien praten je armen en handen wel mee? Maar ook digitaal communiceren is belangrijk tegenwoordig, zoals mailen en chatten, maar ook door blogs zoals deze, waarbij lichaamstaal wegvalt…
Het is niet zo simpel, communiceren, omdat er veel ‘gevoel’ bij komt kijken, zeker als het om lastige onderwerpen gaat, en je anderen misschien kunt kwetsen. Heb je iemand voor je, dan kun je aan de houding en gezichtsuitdrukking al zien hoe die persoon er ongeveer aan toe zal zijn (als deze niet iets heel goed weet te verbergen tenminste), je kent de omstandigheden waarin de persoon zich bevindt op dat moment. Via de digitale weg is dat wat lastiger.

‘Tact’ in een gesprek is dus altijd handig, maar iets tactisch brengen is niet altijd even gemakkelijk, zeker als er bepaalde frustraties achter een boodschap schuilgaan. Maar als ik voor mezelf mag spreken, dan denk ik dat kwetsbaarheid ook hier het toverwoord is. Je gevoelens blootgeven dus, want dat is toch hetgeen wat het allerbelangrijkste is in een eerlijk en open gesprek, en met respect natuurlijk, en ongeacht of het over vrolijke of minder vrolijke onderwerpen gaat, het zakelijk of persoonlijk is.
Als jij je kwetsbaar en respectvol opstelt, dan zal de ander dat ook sneller doen, en dan denk ik dat het resultaat weleens heel goed kan zijn!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen