Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Balans-1

We doen allemaal een heleboel dingen in ons leven die energie kosten dan wel geven.
Elke dag op ons werk doen we weer ons best die ‘klussen te klaren’, gaan we uitdagingen aan om dingen anders en beter te doen, verwachtingen waar te maken. Misschien zie je het als een uitdaging, geeft het je energie, maar een ding is zeker, het kost vaak ook een heleboel energie, en meer dan ons lief is.

Voor mij persoonlijk zijn wandelen en fotograferen activiteiten waar ik veel energie uithaal, meer dan het me energie kost. Niet altijd natuurlijk, want soms, als ik erg moe ben, lichamelijk, kan ik beter niet gaan wandelen, dan kan ik mijn energie beter opladen door rust te nemen, met een goed boek op de bank, muziek, of met een leuke film op tv.
Het gaat om het vinden van de juiste balans, en die vind je door goed naar jezelf te luisteren, naar je lichaam maar ook naar je geest. Als je goed naar jezelf kunt luisteren weet je wat je op dat moment nodig hebt om je energie op peil te houden.
Zo kan ook een boek lezen juist heel veel energie kosten, het wordt dan moeilijker om je te concentreren, omdat je geestelijk moe bent. En hoe mooi het boek ook is, je kunt het dan beter wegleggen en juist die wandeling gaan maken, en fotograferen, fysiek bezig zijn. Of lekker gaan sporten of dansen, of wat dan ook, wat jij graag doet.
Behoeften kunnen dus erg variëren van moment tot moment, en hoe meer je naar die behoeften luistert, er wat mee doet, hoe lekkerder je in je vel gaat zitten. Jouw lichaam en geest vertellen je altijd wat je nodig hebt, dus leer er naar te luisteren.

Hetzelfde geldt ook voor sociale activiteiten. Soms krijg je er energie van, maar soms kunnen het ware energievreters zijn! Want heb je te maken met mensen waarbij je je echt op je gemak voelt, dan zul je er sneller energie uithalen. Heb je te maken met mensen waarbij je minder of niet op je gemak bent, dan vreet het alleen maar energie. En datzelfde geldt ook weer voor activiteiten, want als je dan ook nog eens activiteiten moet doen die je niet liggen, dan kost het nog eens extra veel energie, terwijl als je iets doet wat je leuk vindt, je er eerder energie van krijgt, of je moet je lichamelijk en/of geestelijk erg moe voelen, dan kost het juist weer energie.

Tja, balans, balans, balans dus, zowel geestelijk als lichamelijk, is het allerbelangrijkste in een gezond en gelukkig mensenleven. En heel veel lachen, want ja, (echt) lachen IS gezond, het schakelt je ego even uit!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen