Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

mijn stijl

Om eerlijk te zijn, ik zou niet weten hoe ik ‘mijn stijl’ moet omschrijven. Ik doe gewoon waar ik plezier uithaal, wat me aanspreekt en wat me raakt. Wat ik wel weet is dat zowel licht, vorm, kleur en sfeer belangrijk voor me zijn, en dat vooral licht belangrijk is voor de sfeer van een foto. Foto’s die overdag gemaakt zijn spreken me gewoon minder aan, ook al zijn ze prima belicht. Na een aantal jaren meer overdag gefotografeerd te hebben dan tijdens de ochtenden en avonden, ben ik daar in ieder geval zeker van.
Verder heb ik geleerd dat ik mijn hart moet volgen, me niet meer moet laten leiden door wat anderen ‘ervan zullen vinden’, iets wat eerder wel degelijk invloed had. Zo maak ik nu foto’s waar ik oprecht blij mee ben, maar die ik een aantal jaren terug niet eens zou hebben laten zien, omdat het misschien ‘niet in de smaak zou vallen’ bij anderen. Ik volg nu mijn eigen smaak en regels, niet meer de regels en smaak van anderen. En natuurlijk houd ik daarbij wel zoveel mogelijk rekening met de ‘fotografische regels’, maar soms laat ik ook dat een klein beetje los. Al moet ik zeggen dat balans in een foto wel erg belangrijk voor me is, en hoeveel sfeer een foto ook heeft, als de balans er niet is dan blijf ik me eraan storen.
Ik heb geen voorkeur voor een bepaald type natuurfotografie, ik vind alles eigenlijk leuk om te doen, van macro en abstract naar wild en landschappen. Het is een beetje waar omstandigheden me brengen.

Door de jaren heen is mijn manier van nabewerken ook wat verandert. Ik houd van nabewerken, ik vind het bijna net zo leuk om te doen als het maken van de foto zelf, en dat brengt het gevaar met zich mee dat je soms wat overdrijft.
Als ik nu naar foto’s kijk van een aantal jaren geleden, zou ik ze waarschijnlijk allemaal opnieuw willen bewerken. Soms flink, soms een beetje. Ik vind bewerken heel belangrijk, en pas het ook serieus toe, maar probeer kleuren zoveel mogelijk sprekend, maar wel natuurlijk te houden, daar waar ik eerder nog weleens wat doorschoot vind ik zelf.
Ook de techniek verandert, en zo verander je een beetje mee, kun je steeds wat meer uit je foto’s halen om ze echt te laten spreken. Ik krijg ook echt ‘jeukende handen’ als ik foto’s voorbij zie komen die weinig bewerkt zijn, en ik de potentie niet terug zie komen. Maar dat is waarschijnlijk een kwestie van smaak, en verschil in stijl dus….

Mijn ‘moods’ spelen denk ik ook een belangrijke rol in sferen die je op een bepaald moment terugziet. Die hebben waarschijnlijk invloed op de uiteindelijke bewerking. Wat zwaarder en somberder, tot wat lichter en zachter? Ik heb er geen studie op losgelaten, maar ik denk zeker dat dat invloed heeft op de presentatie van mijn foto’s.
De laatste tijd ben ik steeds meer voor de ‘zachtere’ foto gegaan, omdat ik erg van dat sfeertje houd. Maar soms heeft een foto gewoon serieus contrast nodig om ‘m echt te laten spreken, dus ook daar is geen regel voor. Ik twijfel ook weleens tussen verschillende bewerkingen, want ja, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, zo ook in de fotografie, en mijn uiteindelijke keuze zal gegarandeerd afhangen van mijn stemming op dat moment.

Tja, en het laatste waar ik nu zo even opkom is dat ik houd van foto’s die met gevoel zijn gemaakt. Foto’s die technisch perfect zijn, waar alles aan klopt, maar die ‘geen ziel’ lijken te hebben, kunnen mij op de een of andere manier ook niet echt raken, hoe fraai ze ook zijn. Soms zie je foto’s voorbij komen waarbij je ziet dat de fotograaf de techniek volledig beheerst, precies weet wat ie doet als het om compositie gaat, en een ‘perfect plaatje’ weet neer te zetten. Maar waar is het gevoel gebleven?
Een perfect plaatje is voor mij zoveel meer dan de techniek beheersen en weten hoe je een goede compositie maakt. En soms zit dat gevoel ‘m juist in de imperfectie….

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen