Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

het taboe op spiritualiteit

Het is niet gemakkelijk om openlijk over spiritualiteit te praten, zeker niet voor een beginneling zoals ik, ook al begin ik me steeds meer gevorderd te voelen. Spiritualiteit is niet iets vanzelfsprekends voor heel veel mensen, sterker nog, er rust een taboe op.
Zelf geloofde ik ook niet in spiritualiteit, nog niet eens zolang geleden. Nu is alles anders geworden, door een diepgaand proces wat me bewust heeft gemaakt. Het heeft me laten zien dat ik niet gek aan het worden was, maar er wel degelijk ‘meer is tussen hemel en aarde’, deze wereld niet voor niks is zoals ie is. Alles in deze wereld is met elkaar verbonden, de aardbol met alles wat erop aanwezig is, de planeten, de sterren, en noem maar op, het staat allemaal energetisch met elkaar in verbinding, en beïnvloed elkaar. Dat besef komt langzaam binnen, en als je eenmaal zover bent dat je volledig bent getransformeerd tot een spiritueel persoon, dan kun je er niet meer omheen, je moet er vrijelijk over kunnen spreken. Het heeft per slot van rekening ook alles te maken met zelfliefde, en wat is zelfliefde als je jezelf niet durft te uiten zoals je bent?
Inmiddels wijd ik er al vele blogs aan, en ze worden steeds meer ‘open’, omdat ik me er niet meer voor schaam, het is ‘mijn werkelijkheid’, en niet alleen die van mij, er zijn vele anderen die ditzelfde meemaken. Gelukkig maar, anders zou je je heel erg alleen voelen in deze wereld van spirituele taboes.

Om nog maar even op Brad Pitt terug te komen in het filmpje van twee blogs terug, hij spreekt over ‘rebirth’, wedergeboorte, (ook wel ‘rise like a phoenix from the ashes‘ genoemd), en hij noemt het quasi grappend ‘poëtisch’. Het woord ‘spiritueel’ durft hij kennelijk niet in de mond te nemen, vanwege het taboe? Je ziet ook hoe nerveus en kwetsbaar hij is tijdens het gesprek, het een beetje probeert ‘weg te lachen’.
Mensen denken al snel dat je ‘van je padje af bent’ als je er oprecht over spreekt. Het is best pijnlijk als je jezelf niet kunt laten zien op die manier, maar ook begrijpelijk dat anderen het niet begrijpen, gewoon, omdat ze niet dezelfde ervaringen hebben als jij. En toch is het belangrijk jezelf te laten zien zoals je bent, en op een bepaald moment in het proces ontkom je er ook niet meer aan, je moet met de billen bloot, niet letterlijk gelukkig, maar figuurlijk is het ook niet gemakkelijk 😉
Soms schrijf ik dingen, en dan later schaam ik me ervoor, wil ik het weer weghalen, maar ik doe het niet, omdat ik mezelf dan zou verloochenen, en dat is allesbehalve spiritueel. Ik hoef me niet te schamen voor wie ik ben! En wat anderen ervan vinden is niet belangrijk, ze kunnen gewoon (nog) niet zien wat ik zie, en ook dat is niks om je voor te schamen.
Uiteindelijk zijn we allemaal gelijk, of je nou wel in spiritualiteit gelooft of niet. Spiritualiteit heeft ook niks met geloof te maken, alle geloven zijn erin vertegenwoordigt, en mensen van over de hele wereld ondergaan dit proces, en komen uiteindelijk op hetzelfde punt samen….

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen