Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

de magie van licht

Bewustwording mag weer even plaatsmaken voor fotografie vandaag.
Zo keek ik net een filmpje van Adam Gibbs over composities maken rondom licht. Omdat ik zelf de laatste tijd steeds meer bezig ben met sfeervol licht, en het maken van composities die dat licht goed vangen, was ik er speciaal door geïnspireerd.

Maar waarom is licht zo belangrijk voor mij in een foto?
Licht zorgt voor sfeer, net als mist, sneeuw of regen voor een bepaalde sfeer kunnen zorgen. Het maakt niet eens uit wat voor licht, als het maar sfeer brengt. Licht brengt een bepaalde diepte in je foto die heel magisch kan zijn als je het op de juiste manier weet te vangen.

Ochtendlicht is voor de hand liggend voor veel natuurfotografen, maar niet altijd noodzakelijk om toch een hele mooie sfeerfoto te maken. Als je midden in een bos staat kan het ook heel sfeervol zijn zonder dat het ochtendzonnetje je tegemoet straalt, althans, dat vind ik. Soms, als het bewolkt is bijvoorbeeld, komt er toch wat licht door de wolken heen, wat vaak zorgt voor een wat dramatisch effect. Het gaat om een soort ‘magie’ waar ik naartoe getrokken word, en wat mij betreft heeft dat bijna altijd te maken met de combinatie van ‘magisch licht met een bepaalde zachtheid’, want ik houd erg van ‘zachte sferen’. Dat kunnen romantische sferen zijn, maar ook dramatische sferen, het maakt niet uit zolang die magie er maar omheen hangt.
Vergelijk het maar met een sombere herfstdag, als het helemaal bewolkt is, en alles grijs, grauw en vlak aanvoelt. Veel mensen worden erdoor beïnvloed, ons humeur wordt ook een beetje grijs en grauw als deze omstandigheden te lang aanhouden. We houden allemaal van licht, we hebben het nodig om ons goed te voelen (ja vooruit, toch nog een beetje bewustwording 😉 ).
Hoe dan ook, licht brengt de magie tot leven, het werkt als een betovering, zo ook in de fotografie!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen