Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

wat is vrijheid eigenlijk?

Bij vrijheid denken we al snel aan ongebondenheid, je vrij kunnen bewegen, gaan en staan waar je maar wil. Voor sommige mensen brengt dat een gevoel van egoïsme met zich mee, maar dat is een misverstand.

Want hier komt het weer, vrijheid heeft alles te maken met hoe jij je van binnen voelt, jouw innerlijke balans. Die innerlijke balans wordt weer beïnvloed door externe factoren. Is die innerlijke balans in orde, dan zul je dat ook naar buiten toe uitstralen, maar datzelfde geldt natuurlijk ook als die balans verstoord is. Je zult begrijpen dat als de innerlijke balans verstoord is, jouw omgeving dat gaat merken, en niet op een positieve manier.

We binden ons vaak aan situaties waarin we ons niet echt vrij kunnen voelen, zoals werk, bepaalde relaties, het vastzitten aan een woning en bezittingen, maar net zo goed het vastzitten aan ideeen en denkwijzen.
Je vrij voelen hoeft helemaal niet te betekenen dat je alles maar meteen los moet laten. Het gaat erom dat we ons vaak dusdanig vastklampen aan iets, dat het lijkt alsof ons leven ervan afhangt. Vaak denken we dat dat de dingen zijn die ons gelukkig maken, ons vrijheid verschaffen, of we denken dat ‘we ze gewoon nodig hebben’. Dat is geen juiste, en een heel ongezonde benadering; dat heeft namelijk vooral te maken met die afhankelijkheid waar ik het al zo vaak over heb gehad. Het heeft te maken met de angst ‘om te verliezen’. Verliezen van materieele zaken, maar ook het verliezen van anderen, elkaar, omdat we denken dat we elkaar ‘nodig hebben’.

Het kan ook gaan om het verliezen van ‘onze trots’, want vaak ‘zijn we te trots om toe te geven dat we dingen anders zouden moeten of kunnen doen’, we klampen ons vast aan ideeen en denkwijzen, en die herhalen zich continue tijdens ons leven; het zijn de aangeleerde patronen die ons gevangen houden.
Maar gelukkig, dat is helemaal niet nodig. Als we het idee los kunnen laten dat we anderen, elkaar, maar ook materialistische zaken ‘nodig hebben’, kunnen we ons veel vrijer bewegen.

Wanneer we onszelf en elkaar de ruimte geven om te kunnen zijn wie we zijn, dan kunnen we onszelf ontplooien op een manier die echt bij ons past. Dat betekent dat je verwachtingen laat schieten, verwachtingen dat anderen altijd voor je klaar zullen staan op een manier die jij prettig vindt. Dan zul je meer rekening houden met de behoeften en vrijheden van de ander, met als gevolg meer open en fijnere relaties, ruimhartigere relaties. Want ben je ruimhartig naar elkaar toe, dan zal die innerlijke balans, maar daarmee dus ook de uiterlijke balans, zich snel herstellen. We zullen dan juist meer voor elkaar klaarstaan, niet vanuit een gevoel van ‘moeten’ (ons ego), maar veel meer vanuit een gevoel van ‘willen’ en ‘mogen’, gewoon, omdat het oprecht prettig voelt, op een onvoorwaardelijke en vrije manier.

En om nog even terug te komen op de materialistische kant, natuurlijk is het fijn is om een dak boven je hoofd te hebben, en geld om van te leven. Maar wij hebben onze standaarden zo hoog gelegd dat het niks meer te maken heeft met ‘nodig hebben’, het zijn veelal luxe-problemen waar wij mee te kampen hebben. We vergeten nog weleens dat er vele anderen zijn in deze wereld die weinig of zelfs helemaal niets hebben. Dat zijn degenen die echt ‘iets nodig hebben’, echt afhankelijk zijn van onze goedheid, in de vorm van voedsel, kleding en onderdak. Dus laten we wat meer dankbaar zijn voor wat we hebben, in plaats van te denken dat we nog meer ‘nodig hebben’. Dat moest me toch nog even van het hart…..

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen