Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

het nut van schrijven

Schrijven kan een erg nuttig hulpmiddel zijn als je lastige keuzes te maken hebt, of in verwarring bent ergens over; door alles op een rijtje zetten voor jezelf en je gedachten en gevoelens letterlijk op te schrijven, op papier, of misschien in een email aan jezelf. Dingen die je bezighouden worden dan vaak meer helder voor je, en je kunt gemakkelijker door de verwarring heen prikken, en zo de juiste keuzes maken. Tijdens het schrijven kun je regelmatig hebben dat er ‘een lampje gaat branden’, zo van ‘hee, zo had ik het nog niet bekeken, dat is de oplossing!’

In het begin kan het een beetje vreemd zijn om ‘jezelf te schrijven’, maar omdat je het alleen voor jezelf doet, hoeft niemand anders het te weten, en je mag het daarna gewoon weer weggooien. En is er iemand met wie je het wel graag wil delen, iemand die je vertrouwt, dan is dat natuurlijk helemaal prima, ongeacht of je er feedback op krijgt of niet. Vind je het lastig als je geen feedback krijgt, dan kun je het misschien beter niet delen, of het accepteren zoals het is, zonder verwachtingen. Soms kunnen mensen heel goed luisteren, maar hebben ze geen antwoord voor je. Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat jij jouw antwoorden vindt, dat kan niemand anders voor je doen, per slot van rekening ben je een onafhankelijk persoon. Iedereen heeft zijn of haar eigen antwoorden in het leven, en die moet je zelf zien te vinden.

Mij is het in ieder geval erg behulpzaam geweest de afgelopen jaren. Ik heb veel gedachten en gevoelens met mezelf gedeeld, maar ook met anderen, o.a. doormiddel van mijn blogs, en het gaf me eigenlijk altijd de helderheid die ik zocht, ongeacht of er een positief of minder positief antwoord kwam. En soms komen de antwoorden direct, soms wat later. Door het op te schrijven word je je meer bewust van wat er eigenlijk door je heengaat, soms pas als je het terugleest, en soms al tijdens het schrijven.
En desnoods schrijf je aan een denkbeeldig persoon, of een persoon die belangrijk voor je is, zonder het te hoeven versturen, als je liever niet rechtstreeks aan jezelf schrijft. Er zijn geen regels, doe wat voor jou prettig voelt en wat voor jou werkt, zoals het eigenlijk voor alles geldt in het leven….

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen