Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

verliefd op “de liefde”…

Veel mensen zijn ‘verliefd zijn op de liefde‘, zonder te weten wat liefde eigenlijk is. Ze hebben nooit echte liefde meegemaakt, ook niet in hun jeugd, omdat ouders ook niet wisten of weten wat echte liefde betekent, omdat ook zij het niet geleerd hebben van hun ouders.
Deze mensen gaan vaak snel over van de ene relatie op de andere, omdat “de verliefdheid” meestal niet zolang duurt, maar kennelijk is de behoefte ‘aan liefde’ of wat zij denken dat liefde is, erg groot…

Maar zodra de eerste scheurtjes in de relatie zichtbaar worden gaat het al snel bergafwaarts, word je als partner zijnde niet meer in de watten gelegd, zoals dat in het begin waarschijnlijk wel het geval was. En voor je het in de gaten hebt is er alweer een nieuwe “liefde” die de volle aandacht krijgt, in de hoop dat die aandacht (dubbel) bij ze terugkomt. Maar ook deze “liefde” zal snel weer verbleken…
Zit je ‘vastgeroest’ in zo’n relatie, dan zal het geen gemakkelijke relatie zijn, omdat deze persoon die zo verlangt naar de liefde, en wat dat voor hem of haar betekent, altijd leegtes zal willen opvullen. Deze personen kunnen dan ook erg veeleisend zijn naar hun partner toe, maar ook naar hun kinderen als die er zijn, en eventuele naar andere mensen met wie ze “close” zijn.

Deze persoon zal je in het begin van de relatie het gevoel geven dat je heel bijzonder bent; ze zorgen ervoor dat je niet meer zonder ze kunt, ze maken je afhankelijk, net zoals ze zich afhankelijk maken van jou. Gaat de relatie over, dan zal dat erg moeilijk zijn voor jou als partner, omdat je zo aan die persoon ‘gehecht bent geraakt’, door ‘het gevoel van liefde’ welke je in eerste instantie ervaarde, maar die eigenlijk een schijnvertoning bleek te zijn, een façade. Het heeft je zo afhankelijk gemaakt dat je denkt niet meer zonder hem of haar te kunnen. Gaat de relatie verder, dan zul je altijd te maken hebben met de veeleisendheid van deze persoon, en dat kan erg zwaar zijn voor de betreffende partner, die altijd maar weer aan vaak hoge verwachtingen moet voldoen. Maar die afhankelijkheid is zo groot, dat je ook als partner niet los wil laten, en altijd weer excuses verzint om ermee door te gaan, ook al voelt het nog zo verkeerd.
En net als je denkt, er is geen liefde in het spel, ik word misbruikt, weet die persoon er dusdanig op in te spelen, jou zo te manipuleren, dat je in verwarring raakt “over de liefde”, zodat je er toch weer mee doorgaat. Een andere mogelijkheid is dat je bang bent om alleen achter te blijven, bijvoorbeeld omdat ze je het gevoel geven dat ‘je niks waard bent’, en jij zo onzeker wordt dat je niet los durft te laten, omdat je denkt hen nodig te hebben.
En als je je weereens wat beter voelt, is dat vaak van korte duur, en gaat het alweer snel de verkeerde kant op. En zo blijft het spel zich herhalen, blijf je gevangen in het web van deze persoon, die jou volledig in zijn of haar macht houdt met allerlei trucjes, die voortkomen uit pure angst. En zo creëer je samen angst versus angst….je bent elkaars spiegel.

Voor deze mensen is het erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om een relatie op te bouwen die in balans is, omdat ze niet weten wat liefde is, ook al verlangen ze er dus heel erg naar. Ze weten niet hoe ze liefde moeten geven of ontvangen, omdat ze het dus nooit geleerd hebben, ook al merk je daar in eerste instantie helemaal niks van, als ze al hun charmes in de strijd gooien om jou te veroveren, en later misschien om je vast te houden. Het is allemaal spel.
En misschien hopen ze in bepaalde gevallen wel dat het ‘voor altijd’ zal zijn, omdat het in eerste instantie goed voelt. Maar als het dan alweer niet is gelukt, is daar een gevoel van falen, omdat het wederom een illusie blijkt te zijn.
En als de relatie wel doorzet, is deze ook hoofdzakelijk gebaseerd op illusies. En praat je erover met elkaar, dan zullen ze waarschijnlijk in alle toonaarden ontkennen dat ze doen wat ze doen, ligt ‘het’ waarschijnlijk allemaal aan jou. Ze hebben last van faalangst, en dit stoppen ze maar al te graag weg achter het masker van ontkenning. En zo ga jij vervolgens weer opnieuw je best doen om het wel te laten werken, tevergeefs, want je blijft in eindeloze cirkels ronddraaien, samen…

Mocht je echter in een diepgaand helingsproces terechtkomen, een bewustwordingsproces, dan mag je deze patronen gaan loslaten. Dit kan gelden voor beide partijen, zoals in een tweelingzielenrelatie, maar dat hoeft dus niet.
Als je in zo’n proces terechtkomt leer je wat zelfliefde is, en wat onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en anderen betekent. Bij dit proces zijn meerdere partijen betrokken, omdat je zo de lessen leert die je nodig hebt om van je ongezonde patronen af te komen. Het zijn allemaal spiegels van jezelf, en zo word je dus als het ware met jezelf geconfronteerd. Of je spiegelt de ander volstrekt tegenovergesteld, of je spiegelt hetzelfde gedrag naar elkaar. In ieder geval zijn het voor alle partijen levenslessen, al zullen niet alle partijen zelfliefde bereiken.
Heb je dit echter wel onder de knie gekregen, dan ben je in staat om gezonde relaties aan te gaan, vanuit onvoorwaardelijke liefde, en vanaf dat moment zul je ook niet meer anders kunnen en willen. Je wordt als het ware naar echte liefde toegetrokken….in veel gevallen zal dit je tweelingziel zijn, maar soms ook iemand anders, of misschien wel iets anders, of beiden.

PS Dit soort patronen kunnen voorkomen in alle vormen van relaties, niet alleen in “liefdesrelaties”. Ook komt het voor in vele gradaties en met vele scenario’s, in heel heftige vormen tot gematigder vormen. Ook kun je personen (de liefde) vervangen door bijvoorbeeld materialistische zaken of macht, en soms doen ze allemaal mee.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen