Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

plannen maken

Als je je toekomst wil plannen, hoe ga je dan te werk? Speciaal als je dromen waar wil maken?

Belangrijk is om je eerst te concentreren op de niet-tastbare zaken, je gevoel voorrang geven dus. Want wat wil je? Zomaar wat voorbeelden:
Je wil vrijheid; je wil gelukkig zijn; je wil passie en plezier; je wil ruimte in je hoofd; je wil ruimte om je heen; je wil drukte om je heen; je wil niet teveel verplichtingen; je wil verplichtingen die je plezier geven; je wil rust; je wil activiteit; je wil alleen; je wil met iemand samen; je wil klanten; je wil geen klanten; je wil gelijkstemde mensen aantrekken; je wil iets betekenen voor deze wereld; je wilt rijk worden; je wil genoeg verdienen om een fijn leven te leiden; je wil luxe; je wil eenvoud; je wil avontuur; je wil structuur; je wil de juiste balans; etc…

Als je jouw persoonlijke voorkeuren op een rij hebt gezet, kun je bedenken wat dat voor jou betekent. Je kunt al die niet-tastbare zaken nu een meer concrete invulling gaan geven, zoals bijvoorbeeld passie. Wat is jouw passie?
Voor mij is dat bijvoorbeeld natuur en fotografie, maar ook schrijven, en dan zijn er nog wel wat zaken die ik leuk vind, maar het gaat om hetgeen je echt zou willen doen met je leven, waar jij je hoofdzakelijk op wil richten. De rest is bijzaak, en kan misschien later ook een invulling krijgen. Zo houd ik ook van bepaalde sferen, zoals mist en sneeuw, maar zo houd ik weer minder van warmte. En ik houd van muziek, en ook dat is prima te combineren met fotografie, in presentaties bijvoorbeeld. Maar….eerst de hoofdzaken, later kun je de details invullen.

En mocht je de hoofdzaken dan duidelijk hebben voor jezelf , dan kun je gaan bedenken hoe je dat vorm zou willen geven, en waar je dat vorm zou willen geven, en met wie. Dat zijn de tastbare zaken.
Misschien wil je wel fotograferen in Noord-Europa, omdat je je aangetrokken voelt door de winter (wat ook een passie kan zijn), of je voelt je juist aangetrokken tot warmere streken en wilde dieren, zoals in Afrika. Maar misschien houd je van je vertrouwde omgeving, en besluit je in de buurt te blijven.
Misschien wil je graag alleen werken, zonder klanten, dan is een locatie gemakkelijker te realiseren, heb je meer vrijheid. Maar wil je met mensen samenwerken en /of met klanten bijvoorbeeld, dan lever je wat vrijheid in, maar misschien geeft het je wel het plezier waar je naar op zoek bent. Ook de locatie kan dan meer van belang zijn. Deze locatie wil je dan graag overeen laten stemmen met je gevoel, zodat je op een plek terechtkomt waar jij je prettig en op je gemak voelt, maar je wilt waarschijnlijk ook mensen aantrekken die datzelfde gevoel hebben. Ook heb je meer ruimte nodig als je mensen wil ontvangen.
En heb je uitbreidingsplannen op termijn, of houd je het eenvoudig, of misschien weet je dat nog niet precies? Ook dat heeft invloed op de locatie, maar natuurlijk ook de regelgeving, de mogelijkheden, financiën, etc.
Want hoeveel wil je verdienen om dit alles waar te kunnen maken? Houd je het eenvoudig of wil je meer luxe kunnen bieden? Of is het de juiste balans tussen die twee? En in welk segment vind je die gelijkgestemde mensen waarbij je je op je gemak voelt?
Want….er is niks mis met geld verdienen, zolang als het maar vanuit je hart komt, met passie en compassie, en niet vanuit ‘hebberigheid’, het idee dat je moet ‘bezitten’….soms kan ‘juist dat beetje extra doen voor een ander’ zoveel betekenen, ook als het om klanten gaat…

Probeer dus altijd eerst je gevoel duidelijk te hebben voordat je concrete plannen gaat maken, en borduur vanuit dat gevoel verder. En houd je ego er zoveel mogelijk buiten, probeer vrij te denken, zonder beren op de weg. Wat als niks of niemand je dwars zit, wat zou je dan willen doen, en met wie, en waar zou je dat willen doen, en hoe?

Het voorbeeld gaat over werkplannen, maar dit kunnen ook andersoortige plannen zijn, misschien heb je wel verhuis- of verbouwplannen, of reisplannen, of trouwplannen. Vul het in zoals het in jouw situatie past 🙂

Succes!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen