Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

goed leiderschap-2

Ik wil graag nog even voortborduren op ‘Goed Leiderschap’, waarin ik vertelde dat je je niet ‘omver moet laten blazen’ als iemand met een sterke wilskracht je probeert te overrompelen met iets waar je niet achterstaat.
Misschien probeer je er doormiddel van een compromis toch uit te komen. Maar bedenk je wel, dat hoe meer compromissen je sluit in je leven, hoe verder je van jezelf af komt te staan.

Wil ik hiermee zeggen dat compromissen sluiten verkeerd is? Nee, niet altijd, soms komen we er gewoon niet onderuit. Maar sluit alleen een compromis als je er ook echt een goed gevoel over hebt (en probeer je ego er vooral buiten te laten).
Een compromis is pas een compromis als beiden (of meerdere?) partijen het eens zijn, je allemaal ‘een gelijk deel krijgt’ als het ware. Alle partijen leveren iets in om elkaar tegemoet te komen. En dat betekent in principe dat alle partijen er alsnog een tevreden gevoel aan overhouden. Heb je het gevoel hebt dat je erg nadelig behandelt wordt ten opzichte van de andere partij(en), dan kun je er wellicht beter vanaf zien?

Even voor de duidelijkheid, soms kom je er dus niet onderuit, zul je een compromis moeten sluiten, gewoon, omdat het niet anders kan gezien de omstandigheden. Vaak zijn die omstandigheden dusdanig dat er niet op een vriendelijke manier compromissen gesloten worden, is er een strijd gaande. Het ego speelt dan een grote rol, die wil namelijk altijd ‘winnen’! Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de partij tegenover jou.

Wat ik zou willen zeggen, concentreer je vooral op de uitkomst, het doel waar je naartoe werkt. Dat doel is waarschijnlijk veel waardevoller dan het sluiten van het perfecte compromis?
Soms moeten we iets laten schieten omdat we er iets anders, veel mooiers voor terugkrijgen. Dat zijn de offers die we moeten brengen om meer voorspoed in ons leven te brengen. En ja, soms is dat flink slikken, maar uiteindelijk is dat het offer meer dan waard! Dat offer brengt ons namelijk ‘onvoorwaardelijke liefde’ 🙂

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen