Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

goed leiderschap-1

Laat ik beginnen te zeggen dat iedereen de leiding heeft over zijn of haar eigen leven, jij bepaalt hoe jouw leven eruit ziet. Laat je die leiding dus niet afnemen door anderen, houd altijd je eigen touwtjes in handen. Hulp aanvaarden en samenwerken is helemaal ok, op basis van gelijkheid. Laat je dus niet ‘omblazen’ door andermans wilskracht als je er niet achter kunt staan, blijf altijd dichtbij jezelf. En is een ander niet in staat om op zo’n manier samen te werken, dan is het misschien beter om afstand te nemen.

Wanneer je met groepen mensen te maken hebt, en je hebt de leiding over zo’n groep, dan werkt het heel prettig als je iedereen binnen die groep als gelijken beschouwt, maar ook als de rest van de groep elkaar als gelijken beschouwt. Ook als er een bepaalde hiërarchie heerst, betekent dat niet dat de een minderwaardig is ten opzichte van de ander.

We hebben allemaal onze eigen rol binnen zo’n groep, waarbij de ene rol niet meer waard is dan de andere, ook al wordt dat vaak wel zo gezien. Als een groep goed functioneert, en dat doet het wanneer je elkaar gelijkwaardig behandelt, met respect, dan is elke rol of taak van evengroot belang binnen de samenwerking.
Iedereen vormt een schakel in de ketting, en valt er een schakel weg, dan valt de ketting uit elkaar, ongeacht wie deze schakel vertegenwoordigt. Dat geldt voor jou als leidinggevende, maar ook voor mensen die lager zijn ingeschaald. Afkomst, achtergrond, kleur, ervaring, inkomen, uiterlijkheden en dergelijke zouden er dus niet toe mogen doen. Iedereen verdient een gelijke behandeling binnen deze ketting.

Dit geldt voor elke vorm van samenwerking, of het nou op je werk is, of binnen een gezin of familie, een vereniging, of wat dan ook. Al deze ‘groepen’ werken op de een of andere manier samen. Kun je elkaar als gelijken beschouwen en behandelen, dan zal er meer openheid, oprechtheid en vertrouwen zijn, meer medeleven en behulpzaamheid, betere communicatie. Iedereen binnen de groep zal beter functioneren; ze kunnen zich allemaal een leider voelen, zullen meer en beter samenwerken…en misschien wel als ‘one big happy family’!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen