Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

tastbaar versus niet tastbaar

Angst versus liefde, staat te vaak voor tastbaar versus niet tastbaar.
Het wil namelijk niet zeggen dat tastbare zaken niet mogen bestaan. Natuurlijk mogen ze bestaan, anders zouden we niet kunnen leven?

Tastbare zaken vanuit liefde benaderen betekent dat je met gevoel voor iets kiest. Wanneer je vanuit angst keuzes maakt, zal de keuze snel gebaseerd zijn op zelfbescherming, wat zich uit in ‘gewin, hebzucht, aanzien, etc’.
Koop je bijvoorbeeld een huis vanuit hebzucht, gewin en aanzien, dan zul je een mooier en groter huis willen hebben dan anderen, aan wie jij wil bewijzen dat je het beter voor elkaar hebt dan zij, of het in ieder geval wil je laten zien dat je het (ook) goed voor elkaar hebt.
Dat betekent dat je je eigenlijk heel klein voelt van binnen, het huis moet je groter doen lijken dan je bent, of misschien is het een auto of dure kleding. Het maakt niet uit wat het is, de keuze is in ieder geval niet gebaseerd op liefde voor jezelf, en ook niet op liefde voor anderen.

Koop je een huis vanuit je gevoel, met liefde dus, dan zal dat huis als een warme jas bij jou passen. Dan heb je het gevoel er nooit meer weg te willen, alles klopt. Het gaat dan niet om het aanzien van het huis, de status, om ‘indruk te maken op anderen’. Dan gaat het erom dat het gewoon ‘bij jou past’, jij je er helemaal prettig voelt, er jezelf kunt zijn.
En datzelfde geldt voor alle keuzes met betrekking tot materialisme. Je kiest een auto waar jij je veilig en prettig in voelt, niet voor een ander, maar puur voor jezelf. Je kiest kleding die bij jouw persoonlijkheid past, jouw karakter, jouw pure karakter, vanuit liefde wel te verstaan. Het maakt je niet uit of anderen jou mooi vinden of niet, het past bij jou, en daar gaat het om.
Vanuit zelfliefde handelen betekent voor jezelf kiezen. Je maakt keuzes omdat jij er blij van wordt, omdat je je er goed bij voelt, of je er goed in voelt, niet omdat je er goed uit wil zien voor een ander. En of dat nou het huis, de auto, de kleding, of je kapsel is, het geldt voor alles wat tastbaar is.

En hoeven we dan helemaal geen rekening te houden met anderen? Natuurlijk wel, maar niet als het om jouw persoonlijke keuzes gaat, keuzes waar anderen in feite niks mee te maken hebben, omdat ze alleen jou aangaan.
Als er anderen meebeslissen, dan is dat omdat het iets van jullie samen is. Dan geldt dat iedere betrokkene er een goed gevoel over moet hebben. Om dichtbij jezelf te blijven, wil je namelijk zo min mogelijk concessies doen, ook al zul je er misschien niet helemaal onderuit komen, tenzij jullie allemaal dezelfde smaak en beleving hebben.

En verder is een lief gebaar naar anderen toe natuurlijk altijd welkom, zoals een bos bloemen of een flesje wijn, of een leuk berichtje, of gewoon je hulp aanbieden als iemand het kan gebruiken.
Zolang als het maar vanuit je hart komt, en je het niet doet ‘om te pleasen’, want dat betekent dat je er ook iets voor terugverwacht, een vorm van aandacht, gepleased wil worden dus, en dan is het geen liefde, maar je ego die spreekt….

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen