Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

mijn boek, Het waarom…

Het idee voor een boek ontstond tijdens mijn proces van de afgelopen jaren, waarin er zoveel gebeurde; intense ervaringen die me altijd een soort van verlichting gaven, een moment waarop ik zag wat er gebeurde. Ze hielpen me in te zien dat ik dingen anders moest doen in mijn leven. Je zou kunnen zeggen dat de dieptepunten me inzichten gaven die me uiteindelijk naar meer hoogtepunten begeleidden. Herhaaldelijk kwamen deze inzichten terug, maar het ging steeds een stapje dieper.
Ik was me ervan bewust dat ik erg veel leerde over mezelf en mijn omgeving. Over hoe ik mezelf behandelde en vooral ook liet behandelen, maar ook hoe ik anderen behandelde etc.

Eigenlijk zag ik het allemaal als iets positiefs, een positieve ontwikkeling in mijn leven, die me alleen maar liet zien wie ik eigenlijk ben, en hoe het leven eigenlijk zou moeten zijn. Al die mensen en situaties hebben me als het ware geholpen dit in te zien, ervan te leren, en ja, daar ben ik ze dankbaar voor, zelfs als ze me intense diepten lieten beleven. Zonder deze diepten was ik niet zover gekomen dat ik ben wie ik nu ben, en dat ik kan zeggen dat ik van mezelf kan houden. Ik geen dingen meer doe om beter over te komen voor de buitenwereld, wie of wat dat ook moge zijn.
En nu zie ik ook hoeveel andere mensen er worstelen met zichzelf en hun omgeving, ongeacht of dat vanuit een teveel aan mannelijke energie is, of een teveel aan vrouwelijke energie.
We worstelen allemaal met situaties, en proberen onszelf overeind te houden, nemen een houding aan die niet weergeeft wie we daadwerkelijk zijn. En het is zonde om zo te moeten leven, omdat het leven zo mooi kan zijn als je die façade achterwege laat. Je gewoon kunt leven zoals jij echt bent, zonder dat geforceerde gedrag, dat gedrag wat ‘normaal’ is geworden omdat we niet anders gewend zijn. Maar natuurlijk is het niet normaal, het is eerder kwetsend en respectloos naar jezelf toe, en daarmee ook naar anderen toe. Want respecteer jij jezelf, dan respecteer je een ander, want alles werkt altijd twee kanten op, iets wat we weleens vergeten…

Ondanks de vele diepe dalen, wilde ik deze periode graag afsluiten op een mooie manier. Vaak dacht ik dat ik zover was dat ik het kon afsluiten, maar dan kwam er opnieuw een diep dal, waardoor mijn plannen vertraagden. Niet dat die plannen al vormgegeven waren, maar dat ik een boek wilde maken was zeker.
Nooit eerder heb ik gedacht aan het schrijven van gedichten, het kwam eigenlijk als vanzelf, en voor ik het wist had ik er een heleboel, allemaal geïnspireerd op deze periode van mijn leven. Samen met een aantal foto’s, die ik ook in de afgelopen jaren heb gemaakt, vormt het een geheel waar ik zelf erg blij mee ben. Eenvoudig maar doeltreffend, voor mijzelf in eerste instantie.
Het was niet mijn bedoeling een naargeestig boek te schrijven, omdat ik eigenlijk heel dankbaar ben voor dit proces en wat het me heeft geleerd. Het geeft wel duidelijk die diepten weer denk ik, maar zeker ook de hoogten, en ik hoop er ook anderen mee te inspireren. En misschien, mocht je in een soortgelijke situatie zitten, kan het boek je troost bieden.
Hoe dan ook, wat mij betreft is mijn missie nu al geslaagd, ook al is het nog niet helemaal klaar voor de drukker. Maar ook dat komt goed, alles op zijn tijd, gewoon mee met ‘the flow of life’, precies zoals het leven hoort te zijn 🙂

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen