Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

door de zure appel heenbijten

Ik hoor het vaker de laatste tijd, zeker in tijden als deze; wat is de zin van het leven?

Tja, lastige vraag, of eigenlijk is het antwoord vooral lastig te geven, of toch niet?
Het leven is een leerschool, we leren van elkaar, we leren van allerlei situaties, we leren van de natuur, we leren eigenlijk continue van alles om ons heen. De vraag is vooral wat we doen met hetgeen we leren, onze levenservaringen?

Wat doe je bijvoorbeeld als je ontdekt dat je iets heel prettig vindt? Ga je ermee door, of is het eenmalig? En vraag je je dan af waarom het eenmalig is? Zou het niet fijn zijn om er juist meer mee te doen?
En als je iets juist als niet prettig ervaart, ga je er dan toch mee door, of stop je ermee? En als je ermee doorgaat, vraag je je weleens af waarom je dat eigenlijk doet?

Als je tegen beter weten in doorgaat met iets wat je niet als prettig ervaart, dan zit daar een diepere laag onder, maar net zo goed als je iets niet doet wat je wel graag zou willen doen.
Er is iets wat je tegenhoudt om tot ontwikkeling te komen. Want dat is in feite wat dit is, je houdt je eigen persoonlijke ontwikkeling tegen. Dit ‘iets’ kan overigens vanalles zijn, ik laat het aan je eigen verbeeldingskracht over om dit in te vullen.

Daar zitten meteen ook de lessen. Je wordt beïnvloed door een externe factor(en) die je ervan weerhoud iets wel of juist niet te doen. Deze factor veroorzaakt een bepaalde angst waarom je de juiste stappen niet durft te zetten. De stappen die ervoor kunnen zorgen dat je wel die dingen gaat doen waarbij je je prettig voelt.

Waarom doen wij mensen dat toch?
We doen dat omdat die externe factoren, de beïnvloeding van buitenaf, je twijfels geven, of überhaupt alles laten stagneren, zoals angst voor de meningen van anderen, eventuele financiële gevolgen, of misschien omdat het praktisch het een en ander van je vergt, of een combinatie van vanalles. Het zijn de offers die je moet brengen om te komen waar je wil komen, waardoor we excuses voor onszelf gaan zoeken, om het ‘maar niet te hoeven doen’. Nogmaals, die factoren kun jezelf het beste invullen, als je erachter kunt komen waar het ‘m inzit.

Als je echt iets wil veranderen in je leven zul jezelf de eerste stap moeten zetten.
Het leven is hard werken, ook als je mooie dingen wil bereiken, en als situaties buiten onszelf ons tegenhouden, moeten we ‘door de zure appel heenbijten’ om toch tot die stap te komen. Maar wil jij zin geven aan je leven, bijt dan alsjeblieft door die zure appel heen en heb vertrouwen!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen