Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Slachtofferrol?

Zonder erbij stil te staan kun je jezelf regelmatig slachtoffer voelen van omstandigheden. Het gebeurde mij ook regelmatig, maar gelukkig steeds minder vaak, of eigenlijk bijna niet meer. Behalve als ik verdwaal tijdens het wandelen misschien, dan ben ik zelf ook even de weg kwijt 😀
Het gaat vaak om kleine dingen, maar het kan ook om serieuzere zaken gaan. Alles waarbij ik een gevoel van weerstand ervaar, of waar ik zelfs boos om word, angstig of verdrietig. Tegenwoordig weet ik dat gelukkig al heel snel om te zetten in iets positiefs, want die slachtofferrol kan veel energie bij je wegvreten.

Juist omdat ik me tegenwoordig erg bewust ben van mezelf, mijn (oude) angsten en gewoonten, maar ook steeds meer van mijn omgeving, maakt dat het leven echt een heel stuk gemakkelijker en prettiger. Want nogmaals, het is verspilde energie, je boos maken en opwinden (vaak om kleine dingen), angst creëren voor jezelf.
Zelfs als het om iets serieus gaat, iets wat je echt heeft aangegrepen. Vaak is dat iets wat speelt tussen mensen, of tussen mensen en organisaties, hoe dan ook, je kunt er flink door worden meegesleept. Ik denk zelf dat de mensen met wie ik situaties heb meegemaakt zichzelf ook slachtoffer hebben gevoeld van de situatie, en misschien nog steeds voelen.
Beiden reageer je vanuit die slachtofferrol omdat je beiden gelijk wil hebben. Je zelfbeschermingsmechanisme gaat op actief, en dat maakt dat het op een gegeven moment escaleert, het gewoon niet meer werkt.
Overigens ben ik nooit echt boos geweest op mensen met wie ik te maken had ‘in het heetst van de strijd’. Al die tijd heb ik geweten dat er meer achter schuilging, ze hun eigen rugzak met lading met zich meetorsten, en ik draag ze dan ook nog altijd een warm hart toe <3

Maar nu ik mijn slachtofferrol heb losgelaten voel ik me toch stukken beter.
Onderliggende angsten maakten dat ik geen controle over mezelf had op dat moment. Als je mijn blogs regelmatig leest zul je weten dat het me een aantal jaren heeft gekost om ze onder controle te krijgen. Juist door ‘de controle los te laten’, de controle over de situaties die me in hun greep hielden. Het enige wat je echt onder controle moet houden is je eigen leven.

Inmiddels gaan alle alarmbellen bij mij af als ik bepaalde situaties tegenkom die mij weer ‘slachtoffer’ proberen te maken, ook controle over me proberen te krijgen. Ik herken deze situaties steeds sneller, en ik laat het simpelweg niet meer toe, gewoon, omdat ik geen slachtoffer ben en het ook niet wil zijn 😉
En….elkaar helpen? Prima natuurlijk, niet op een ‘ongezonde manier’, door te pleasen of gepleased te worden, maar vanuit oprechtheid, door beide partijen. Dat betekent dat je rekening houdt met elkaars wensen zonder controle op elkaar uit te oefenen, het dus niet hoofdzakelijk van 1 kant komt maar van 2 kanten 🙂

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen