Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

moetje, obsessie, verslaving of gewoon genieten?

Vroeger vond ik het heerlijk om in de tuin bezig te zijn, lekker wroeten in de borders tussen mooie bloemen en planten, de kippen die me altijd hielpen met het omspitten van de grond 🙂 Ook had ik een moestuin en een klein kasje met tomaten, paprika en nog wat andere groenten, en natuurlijk mochten de fruitbomen ook niet ontbreken. Uren kon ik ermee bezig zijn, het inzaaien van nieuwe groenten, en dan elke keer wat andere soorten proberen, water geven, dieven enzovoorts.
Maar gewoon genieten vond ik ook heel fijn, op een bankje bedoel ik dan, met een kop thee of koffie, waarbij de kippetjes me dan gezelschap hielden. Uren kon ik wegdromen bij al het moois om me heen, heerlijk vond ik dat…

Later kwam de fotografie erbij, en ook daar kan ik nog altijd helemaal in opgaan. Lekker buiten in de natuur, mooie dingen zien en beleven, en deze als het even mogelijk is, goed vastleggen. Soms ga ik er zo in op dat ik de rest van de wereld vergeet, ver weg, en dat is goed, maar soms ook heel dichtbij.
Er was een tijd dat het zo obsessief kon worden dat ik een beetje moest oppassen dat ik de rest van de natuur om me heen niet meer zag. Dat ik alleen maar door het glaasje van mijn camera tuurde, wat mijn wereld ook enorm kon beperken soms, omdat ik zoveel andere mooie dingen over het hoofd zag.
Ook kon ik meestal de neiging maar moeilijk onderdrukken om de foto’s meteen te laden en te bewerken, direct na thuiskomst. Als dat echt obsessief wordt, dan gaat het verslavend werken.

Nu kan ik dat veel beter loslaten, dat obsessieve, het gevoel ‘dat het moet’, en wel nu meteen, want ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. En ja, ik wil wat posten op Facebook, want dan kan iedereen zien wat ik vanmorgen heb gefotografeerd, misschien wel een hert, of een wild zwijn!
En zo werd iets waar ik in eerste instantie gewoon van genoot, een soort obsessieve verslaving die je nauwelijks nog kunt remmen. De rust was weg, het echte genieten verdween, het werd een moetje, want ja, er ‘moest’ gepresteerd worden….Ik deed het meer voor de buitenwereld dan voor mezelf, een moetje vanuit mijn eigen brein dus, die me elke keer weer die kant opstuurde, want die mooie foto moest gemaakt worden, en iedereen moest het zien, later als ik thuiskwam, en ik het op Facebook had gezet.
En dan kwam er nog eens dat obsessieve gedrag bij van het checken op Facebook, om te zien of je al likes had en hoeveel. Waren het er ‘te weinig’ naar mijn zin, dan gaf dat een gevoel van falen of van onrecht of wat dan ook, het knaagde aan mijn zelfvertrouwen.

Het loslaten van dit obsessieve gedrag geeft me enorm veel rust, het laat me veel meer genieten van het eigenlijke proces van fotograferen, de natuur. Het zijn twee los van elkaar staande dingen geworden die ik nu bewust samenbreng. Ik ‘moet’ die foto niet meer maken, nee, ik mag ‘m maken….als er iets moois op mijn pad komt. En zo niet, dan geniet ik doorgaans nog steeds met volle teugen van de wandeling!
En kom ik thuis? Dan is het eerst tijd voor een lekkere kop thee en een ontbijtje, ondertussen nagenietend van de ochtend, die ik op deze manier zoveel meer beleef!
En als ik de rust helemaal heb teruggevonden, dan denk ik, ach, dat bewerken, dat kan morgen ook wel, of volgende week 😉 De triggers zijn verdwenen. Heerlijk is het, dat gevoel van vrijheid te ervaren, ‘het moeten’ los te laten en gewoon te leven in plaats van geleefd te worden. Te leven ‘in het nu, op dit moment’, zonder me te laten beinvloeden door mijn omgeving, of dat nou iets of iemand betreft.
En heb ik iets gemaakt wat ik toch graag wil delen, omdat er iets moois tussen zit, of gewoon, vanwege de beleving, dan zet ik het op mijn website, want Facebook en Instagram? Nee, niets voor mij, dat neemt veelte veel weg van het echte genieten!

PS. Ik moet oppassen dat ik blijf genieten van het schrijven van dit blog, want de WiFi werkt niet helemaal mee 😉 Ook dat kan obsessief worden, want die foutjes moeten eruit! 😀

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen