Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

(Niet) Luisteren…

Ik heb het vaak meegemaakt de afgelopen jaren, en nog steeds merk ik het, dat veel mensen het moeilijk vinden om goed te luisteren. Zelfs als het lijkt dat ze naar je luisteren, dringt het vaak nauwelijks door wat je zegt. Niet uit desinteresse, ook al zal dat soms zeker ook het geval zijn ;-), maar omdat het gewoonweg niet doordringt wat je te vertellen hebt, ze kunnen er niks mee. En of het nou in gesproken taal is, face to face, of via email, blogs etcetera, het dringt niet tot ze door. En als je dan de reacties beluistert, merk je vaak dat het helemaal niet is binnengekomen, of dat het lijkt alsof het is binnengekomen, maar een dag later is het weer helemaal verdwenen. Ze horen vooral wat ze willen horen, de rest wordt geblokkeerd, om zichzelf te beschermen, verdedigen.
Vaak zit er een bepaalde verontwaardiging achter, een ‘ja maar’….en in sommige gevallen bleek het het ene oor in te gaan en het andere er weer uit, bijna letterlijk, het werd volledig genegeerd, onbewust (al zal het wellicht ook voorkomen dat het bewust genegeerd wordt).

Wil je dus iets oplossen wat speelt tussen jou en personen die zichzelf op deze manier afsluiten, dan zal dat nauwelijks mogelijk zijn, tenzij je uiteindelijk toch tot ze weet door te dringen. En ik waarschuw je maar vast, dit kan even duren! Deze mensen hebben zo’n sterk (zelf)beschermingsmechanisme, als een soort ondoordringbaar harnas, dat het afbreken daarvan niet zo gemakkelijk gaat. Als je mazzel hebt lukt je dat beetje bij beetje, maar dat kan best jaren duren, als het überhaupt lukt om tot ze door te dringen. Begrip en vertrouwen spelen daarbij een hele belangrijke rol…

Het heeft alles te maken met die uitspraak ‘hij heeft een plank (plaat, bord) voor zijn kop’, ofwel, ‘hij wil het gewoon niet zien’. Nee, dat klopt, omdat hij of zij zichzelf beschermt, intens beschermt, en wil je daar doorheen dringen, dan zul je dus van goede huize moeten komen…

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen