Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

schaamte…

Schaamte, tja, da’s een lastige….
Ook ik schaam me weleens, maar waarom eigenlijk? Heb ik iets om me voor te schamen dan? Soms, als ik iets doms doe, weliswaar onbedoeld, maar toch, dan schaam ik me een beetje. Zeker vroeger had ik daar wat vaker last van, want tegenwoordig weet ik heel goed dat elk mens weleens een domme actie doet, en er dus geen reden is om je elke keer te schamen, het hoort gewoon bij het leven. Ik kan het dus heel gemakkelijk naast me neerleggen.
Soms is er een sorry voor nodig, prima, ik heb er gelukkig totaal geen moeite mee om sorry te zeggen, dus dat scheelt alweer 😀 Al denk ik dat ik daar wel mee gezegend ben, want ik merk dat veel anderen daar meer moeite mee hebben.

Schaamte is een gevoel van falen, iets verkeerd gedaan hebben zonder het zo bedoelt te hebben. Misschien bedoelde je het op het moment van de actie wel zo, was die actie heel bewust, en zie je pas later dat het geen goede actie was, heb je spijt gekregen van je actie.
Zeker als er langere tijd overheen is gegaan zal het steeds lastiger worden om sorry te zeggen.

Maar is het dan altijd nodig om sorry te zeggen? Wat mij betreft niet, wat geweest is geweest nietwaar?
Maar die schaamte blijft vaak lang knagen, zeker als je je pas (veel) later realiseert wat je eigenlijk verkeerd hebt gedaan. Laten blijken dat je spijt hebt van je acties kan dan heel goed werken, voor jezelf en voor de ander(en), zodat je het dan eindelijk (hopelijk) definitief kunt loslaten…
En er zullen mensen zijn die je verontschuldigingen niet nodig hebben, omdat ze begrijpen waarom het gebeurde, en ze zo wel aanvoelen dat je spijt hebt en dat accepteren. Natuurlijk zijn er ook altijd mensen die het wel zullen waarderen, maar er zullen ook mensen zijn die helemaal niks kunnen met jouw verontschuldigingen, maar dat is meer hun probleem dan het jouwe. Gedane zaken nemen nou eenmaal geen keer, en zolang je oprecht bent met je verontschuldigingen, kun je niet meer doen dan dat.

Zelf geloof ik niet zo in goed en fout, want fouten maken hoort simpelweg bij het leven, het vormt ons tot wie we zijn, en wie we uiteindelijk worden. Soms door schade en schande wijs geworden, en ja, dat (be)treft ons allemaal, zonder uitzondering 😉

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen