Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Evenwicht, loslaten

Loslaten, ik heb het er vaak over gehad in mijn blogs, loslaten wat niet meer bij je past.
Dit kun je letterlijk nemen, maar je kunt het ook zien als ‘afstand nemen’, ruimte claimen voor jezelf zonder perse letterlijk los te laten.

Als er bepaalde belemmeringen zijn die jouw persoonlijke ontwikkeling blokkeren, zodat je uit evenwicht raakt, kun je deze belemmeringen maar beter loslaten.
Werk bijvoorbeeld waar je je niet meer prettig bij voelt. En misschien houd je wel van je baan, maar zijn andere factoren niet prettig, zoals je baas, je collega’s of nog andere oorzaken?
Dan is het goed om niet te lang te blijven hangen, maar op zoek te gaan naar een oplossing waardoor je weer meer in evenwicht komt, zodat je weer plezier uit je werk kunt halen. Werken voor een andere firma, met andere collega’s bijvoorbeeld. Of, als je het zat bent om voor een baas te werken, kun je erover denken om voor jezelf te gaan beginnen. Dat maakt je minder afhankelijk van een baas en collega’s, maar wel weer meer afhankelijk van je eigen (nog te verwerven) klanten en inkomsten, en misschien ook collega’s. Het geeft je wel de vrijheid om er je eigen draai aan te geven, dus dichterbij jezelf te blijven.

Vind je je werk überhaupt niet leuk meer, dan is het tijd om te bedenken waarom je het niet leuk meer vindt, zodat je het probleem op kunt lossen. Soms is het gewoon tijd voor wat anders, zo simpel kan het zijn. Het leven is niet bedoelt om altijd maar hetzelfde te blijven doen, hetzelfde werk, dezelfde mensen, etc. Het is bedoelt om je te ontwikkelen, in je werk, in je relaties, in alles eigenlijk…
En laat je daarbij dan niet tegenhouden door allerlei beren op de weg, want je zult belemmering op belemmering tegenkomen, maar dat maakt je alleen maar sterker. Als je iets echt wil, dan kun je het gewoon, ga daar altijd vanuit. Is het niet linksom, dan is het wel rechtsom, er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Dus, ben creatief, en ga dromen, dromen over hoe je zou willen dat jouw leven eruit ziet, en maak het waar! Haal uit het leven wat erin zit, en laat je niet afremmen door belemmerende gedachten en factoren.
Ik wil echt niet zeggen dat het allemaal gemakkelijk zal gaan, je zult er wel wat voor moeten doen. Maar hard werken aan een droom is helemaal niet erg toch? En blijf daarbij wel altijd je doel voor ogen houden.

Eerder had ik het ook over ruimte claimen zonder echt los te laten.
Wat ik daarmee bedoel is dat je niet altijd alles en iedereen letterlijk los hoeft te laten, of achterlaten dus eigenlijk.
Als bijvoorbeeld mensen je de ruimte gunnen om jouw ding te doen, of je kunt die ruimte heel goed claimen voor jezelf, zonder dat anderen je dwars kunnen zitten, dan hoef je ze natuurlijk niet letterlijk los te laten. Dan bepaal jij jouw grenzen, en dan bepaal jij wanneer je iets wel of niet wilt, en of je ergens wel of niet op ingaat. En als mensen zich toch met jouw zaken bemoeien, bepaal jij of het zinvol commentaar is of niet. Het is jouw leven, het zijn jouw plannen, jij bepaald!
En maak je een keer een fout, nou en? Het leven gaat om vallen en weer opstaan, daar leren we van. Maar zorg altijd dat jij je eigen baas blijft, de controle houdt over jouw leven!
Heb je er moeite mee om die ruimte voor jezelf te claimen, dan is het beter om echt afstand te nemen, van iets of van iemand, tijdelijk of definitief, dat hangt van de situatie af.

Een andere vorm van belemmeringen zijn je eigen gedachten. Ik noemde het al heel even bij het waarmaken van je dromen, en de belemmeringen die dat met zich mee kan brengen. Want….kun je het wel? Heb je wel genoeg geld? Wat als…..?
Niet alleen bij het waarmaken van dromen, maar in alle dagelijkse situaties blijft jouw brein doorwerken, en dat kan enorm belemmerend werken. Ook daarom is het belangrijk om af en toe die ruimte voor jezelf te claimen, een moment van rust te pakken, zeker in drukke tijden. Ga iets doen waarvan je weet dat je er rustig van wordt, zodat je die zorgen even kunt vergeten. En zorg er vooral voor dat anderen je niet kunnen afleiden, zet je telefoon en je computer gewoon even uit, want je hoeft echt niet 24/7 bereikbaar te zijn. Ieder mens heeft recht op tijd voor zichzelf, tijd om je energie weer op te laden. Of tijd om te bedenken of dat wat je nu doet in je leven je nog vervulling geeft. Waar zou je wat willen veranderen? Hoe zou je dat willen veranderen? Waar zitten de belemmeringen? En hoe ga je die belemmeringen te lijf? Hoe kom je dichterbij jouw droom?

Jij bepaalt jouw leven, niemand anders, dus zorg ervoor dat het goed wordt, en laat los of neem meer afstand van dat wat niet (meer) bij je past, zodat je kunt doen wat wel bij je past. En zoals ik al aangaf, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dus kan het niet linksom, dan kan het vast wel rechtsom!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen