Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Evenwicht, energetisch gezien

Nadat ik alles op een rij heb gezet van de afgelopen blogs over ‘evenwicht’, wil ik ook nog even uitleggen hoe het energetisch in elkaar zit.

Ik had het over een ‘dubbelrol’ die wij allemaal spelen. En dat iedereen misbruik maakt van situaties en iedereen ook misbruikt wordt in situaties.

Misschien kwam er een opstandig gevoel bij je naar boven toen je dat las, zo van, ‘ho even, maar wat die ander doet is veel erger dan wat ik ooit heb gedaan’.
Je kunt je dan meteen de vraag stellen, ‘is dat wel zo?’ Want wat voor jou als ‘minder erg’ voelt, kan voor een ander een heel pijnlijke ervaring zijn.
En het gaat er niet om hoe groot of klein het misbruik is, het gaat erom dat we ons er allemaal schuldig aan maken, en hoe klein het ook lijkt te zijn, op anderen kan het een flinke impact hebben. Je weet vaak niet wat voor bagage mensen al met zich meedragen. Dat ‘kleine dingetje’ kan net die druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Energetisch gezien, want daar zou ik het over hebben, heeft het te maken met jouw mannelijke en vrouwelijke energie. Ieder mens heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie.
De mannelijke energie is meer praktisch en zorgt voor actie, de vrouwelijke energie is de meer zorgzame, liefdevolle energie. Deze mannelijke en vrouwelijke energie zijn meestal niet met elkaar in balans, wat wil zeggen dat je over evenveel mannelijke als vrouwelijke energie beschikt.
De een zal over meer mannelijke energie beschikken, daar waar de ander weer over mee vrouwelijke energie zal beschikken, maar er is dus een wisselwerking, welke die dubbelrol die je speelt, veroorzaakt.
Vrouwelijke energie is de meer empathische (liefdevolle) energie, vanuit ‘het hart, het gevoel’ zou je kunnen zeggen.
De mannelijke energie daarentegen is vaak de ‘meer angstige’ energie, vanuit ‘het hoofd, het denken’ dus. Angst en liefde zijn elkaars tegenpolen, zoals mannen en vrouwen ook elkaars tegenpolen zijn.

De wisselwerking tussen deze mannelijke en vrouwelijke energie zorgt er tijdens ons dagelijkse leven voor dat we het ene moment meer mannelijke energie ervaren; we zijn we erg actief, willen zaken ‘voor elkaar hebben’, maar we zijn misschien ook erg bang, voelen angst.
Gaan we vervolgens naar meer vrouwelijke energie, dan ervaren we meer rust en creativiteit, en willen we voor onszelf en anderen zorgen.

Meestal zal een man meer mannelijke energie ervaren, en een vrouw meer vrouwelijke energie, maar dat kan net zo gemakkelijke andersom zijn.
De balans voor de man (of vrouw met meer mannelijke energie) is dus uitgeslagen naar meer mannelijke energie, daar waar de balans bij vrouwen (of mannen met meer vrouwelijke energie) doorgaans meer is uitgeslagen naar meer vrouwelijke energie.
De balans is dus niet in evenwicht.

Als kind heb je een bepaalt beschermingsmechanisme opgebouwd, wat voort is gekomen uit levenservaringen op dat moment. Je karakter is erdoor gevormd.
Misschien ervaarde jij veel misbruik in je leven, en ben je daarom een muurtje om je heen gaan bouwen om jezelf te beschermen. Die muur is inmiddels misschien wel een flinke, dikke muur geworden.

Levenservaringen draag je vaak je hele leven mee, en er komen er steeds meer bij. Zo’n muur kan dus flink uitdijen.
Dat betekent dat jij veel mannelijke energie hebt opgebouwd al die jaren, met veel angst en zelfbescherming. Waarschijnlijk ben je een erg actief persoon, die zijn (of haar) angsten liever wegstopt door hard te werken. Waarschijnlijk heb je ook voorbeelden gehad als kind van bijvoorbeeld een ouder die hard werkte? Omdat die ouder soortgelijke angsten probeert weg te stoppen, en dit op jou heeft geprojecteerd (onbewust).

Aan de andere kant heb je het kind dat alles oppikt uit zijn of haar omgeving, diverse prikkels, en ‘de redder in nood’ is. Misschien verdedigde jij jouw broertjes en zusjes, of misschien wel de hond of de kat tegen ‘het kwaad’? Speelde onrecht een grote rol?
Dan zul je dat karakter verder hebben uitgebouwd tijdens je verdere leven. Jij bent degene die opspringt om anderen te helpen of te verdedigen, jij laat anderen voorgaan, zet jezelf achterop.
Dit betekent dat jij meer vrouwelijke energie hebt. Liefdevol naar anderen wil zijn, empatisch, maar je beseft niet dat je daarmee niet altijd liefdevol bent naar jezelf toe, je cijfert jezelf nog weleens weg.
Waarschijnlijk is dit patroon ook weer terug te zien in een van je ouders.

Omdat we allemaal zowel de mannelijke als vrouwelijke energie in ons hebben, zullen we wellicht van beide patronen wat herkennen in onszelf, al is er waarschijnlijk 1 patroon waarin je jezelf meer herkent, omdat die energie (mannelijk of vrouwelijk) bij jou de boventoon voert.

De balans zal in ons dagelijks leven soms meer naar rechts hangen (vrouwelijke energie die ook samenwerkt met je rechter hersenhelft), en dan weer naar links (mannelijke energie die samenwerkt met je linker hersenhelft).
Dus, daar waar we normaal meer vrouwelijke energie hebben, liefdevol en empatisch en creatief zijn, zullen we soms ineens heel praktisch en actief worden, en/of juist heel veel angst ervaren.
En als je normaal meer mannelijke energie hebt, zal die balans soms doorslaan naar de vrouwelijke energie, waardoor je op dat moment meer liefdevol en empatisch bent, meer rust en creativiteit ervaart.
De balans kan heel snel omslaan, van het ene op het andere moment. Het zal per persoon verschillen hoe ‘wisselvallig’ je bent.

Maak je een persoonlijk groeiproces door, een bewustwordingsproces, zoals ik dat zelf heb doorgemaakt afgelopen jaren, dan wordt de balans herstelt.
Jouw mannelijke en vrouwelijke energie komen steeds dichterbij elkaar, de weegschaal komt in evenwicht.
Je hoofd, het denken, en je hart, je gevoel, raken steeds meer op elkaar afgestemd. Je kunt daardoor beter keuzes maken die in evenwicht zijn. Je weet steeds beter wat wel of niet goed is voor jou en voor anderen. Je voelt het steeds beter aan. Je maakt keuzes met je hart, en je hoofd helpt je om er verstandig mee om te gaan.

Hoe meer jij groeit tijdens dit proces, hoe meer behoefte je voelt om anderen te leren hoe je bewuster in het leven kunt staan.
Sommige mensen pakken dat heel snel op, anderen wat langzamer, en weer anderen misschien helemaal niet.
Het belangrijkste is dat er een soort domino-effect ontstaat, omdat mensen die het hebben opgepikt, ook weer een voorbeeld zullen zijn voor anderen, die het daarna weer doorgeven. Zo kunnen we met zijn allen steeds meer in balans komen, en het evenwicht op deze wereld herstellen.

Dit is een heel traag proces, maar we moeten toch ergens beginnen om de enorme onbalans, die deze wereld nu kent, te herstellen. Wat mij betreft is er geen mooier doel in het leven dan daaraan mee te werken, op mijn eigen authentieke manier, met behulp van mijn fotografie, waardoor mensen (hopelijk) meer bewust raken van het belang van de natuur, en door te schrijven, over bewustwording en natuur(belangen) 🙂

Benieuwd wat jouw hogere doel is in dit leven, en hoe je dat met ons wil delen 😉

Zie ook mijn twee voorgaande blogs met links voor meer informatie over deze onderwerpen, en deze link die meer beschrijft over je linker- en rechter hersenhelft.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen