Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Evenwicht, compartimenteren

In mijn vorige blog heb ik het over taartpartjes, compartimenteren (compartmentalization).
Ik wil iets meer uitleg geven over dit onderwerp, omdat het de nodige duidelijkheid kan scheppen voor mensen die ermee te maken hebben.
Kort maar krachtig naar ik hoop…

Iemand die compartimenteert deelt zijn leven als het ware in, in een soort kleine, overzichtelijke hokjes. Zo kan er een hokje ‘thuis’ zijn, je privé leven als het ware, er kan een hokje werk zijn, een hokje sport, etc.
Deze hokjes kunnen weer verder onderverdeelt zijn in nog meer hokjes.
Zomaar wat simpele voorbeelden om het begrijpbaar te maken.
Ook verschillende relaties kunnen in verschillende hokjes terechtkomen, maar ook samen in een hokje. Ook jij kunt dus in een ‘hokje gestopt zijn’ van een of van meerdere personen, als ze gebruik maken van ‘deze techniek’.

Sommige hokjes zullen misschien meer toegang tot elkaar hebben dan andere hokjes. En sommige hokjes zullen vaker geopend worden dan anderen. En er zullen hokjes zijn die volledig gesloten worden zodra en een ander hokje wordt geopend, omdat je ze niet met elkaar wil ‘mixen’. Misschien wil je werk en privé wel strikt gescheiden houden?

Tijdens je werk, als je je moet concentreren op iets, kan het heel handig zijn om jezelf even helemaal af te sluiten van de buitenwereld. In dat geval is compartimenteren dus handig. Zolang je niet overdrijft tenminste, dat evenwicht blijft belangrijk. Je teveel afsluiten kan ook betekenen dat je belangrijke zaken mist.

Binnen onderlinge relaties kan het juist heel frustrerend werken.
Je sluit je af voor anderen die op dat moment geen rol (mogen) spelen in het hokje waar jij je op dat moment bevindt, jij bepaalt de regels. Die anderen zullen dus moeten wachten tot jij besluit hun hokje weer te openen.

Een ander voorbeeld kan zijn dat je berichten, zoals mails, chatberichten, internetberichten, niet goed leest, omdat je er gewoon niet voor openstaat. ‘Het komt niet binnen als het ware, het dringt niet tot je door‘; je hebt je er volledig voor afgesloten, vanuit zelfbescherming.

Doe je dit vaak, en doorgaans is het een aangeleerd patroon, dan zul je waarschijnlijk tegen problemen aanlopen binnen diverse vormen van relaties.
Het is geen evenwichtige, gebalanceerde situatie, het gaat over ‘controle willen houden’ op een ongezonde manier.
Je zelfbeschermingsmechanisme staat op actief, en er is geen volledige openheid binnen deze relaties, omdat je bang bent ‘je ware gezicht te laten zien’.

Lees ook mijn vorige blog, ‘evenwicht, echte rijkdom’ voor meer over dit onderwerp.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen