Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Evenwicht, houvast

We zoeken allemaal houvast in het leven, dat geeft ons ‘dat veilige gevoel’.
We houden ons vast aan dingen omdat we bang zijn om ‘te vallen’. En soms klampen we ons er angstvallig aan vast.

Maar als dan dat moment in je leven aanbreekt dat die houvast volledig weggenomen wordt, dan voelt het als een val. Een vrije val in een heel diep zwart gat. Je hebt geen idee waar je je bevindt, waar je naartoe gaat, en waar en wanneer het eindigt. Je ergste nachtmerrie is werkelijkheid geworden, angst en verwarring nemen de overhand.

Deze nachtmerrie laat je kennismaken met je diepste angsten, je innerlijke kind komt naar boven.
Deze nachtmerrie is bedoelt om jou wakker te schudden uit die illusie waarin je al zoveel jaren leeft. Deze nachtmerries willen je laten zien wat echt belangrijk is in het leven, je geen houvast moet zoeken daar waar je je niet thuisvoelt. Houvast is sowieso een illusie, want zoals je op dat moment zult merken, die houvast kan je zomaar worden ontnomen.
Het is je grootste levensles. Je wordt je langzaam maar zeker bewust van het leven, jouw leven en dat van anderen. Je gaat inzien waar je fouten hebt gemaakt, want ja, je zocht houvast…
‘Deze nachtmerrie’ leert je hoe je deze fouten in de toekomst kunt voorkomen. Je leert op jezelf te vertrouwen, op je gevoel, en je leert je verstand ook echt verstandig te gebruiken.

Een nachtmerrie? Ja, zo voelt het echt, maar eigenlijk is het ‘je grote verlosser’. Je wordt niet alleen geconfronteerd met je diepste angsten, maar er ook van verlost. Dit gaat niet ‘over 1 nacht ijs’; stapje voor stapje ga je al die angsten die jij hebt opgebouwd in de loop der jaren, weer afbreken. Je komt in een ware rollercoaster terecht, en alles waar je tientallen jaren over gedaan hebt om het op te bouwen, wordt nu in een relatief snel tempo weer afgebroken.
Met relatief snel bedoel ik ook relatief snel, want het kan nog altijd een aantal jaren duren voordat je helemaal ‘clean’ bent. Het is als afkikken van drugs of alcohol, en misschien moet je wel afkikken van drugs of alcohol, of wat dan ook…
Al jouw ongezonde, aangeleerde gewoonten worden beetje bij beetje helemaal weggenomen, en dat heeft tijd nodig. Iets wat je in tientallen jaren hebt opgebouwd, is nou eenmaal niet zomaar weer verdwenen.

Omdat je niet weet waar het heengaat, of waar het eindigt, zul je geconfronteerd worden met verwachtingen en afhankelijkheid. Je zult graag de controle over je leven willen behouden, het voelt regelmatig als een gevecht. Maar zolang je je daaraan vasthoudt gaat die nachtmerrie gewoon verder, lessen worden herhaald zogezegd.
Dat betekent meteen ook, dat hoe meer jij die verwachtingen en afhankelijkheid, de controle over je leven loslaat, hoe beter je je zult gaan voelen. Je gaat je steeds vrijer voelen. En ja, die triggers die ons angst aanjagen zullen zo nu en dan voorbij blijven komen. In het begin heel regelmatig, later steeds minder, en soms zijn ze snel voorbij, en soms duren ze langer. Ze zijn bedoelt om jouw vertrouwen in jezelf te vergroten, om op je intuïtie te gaan vertrouwen.

Je leert ‘jouw waarheid’ kennen, en ja, dat gaat er niet altijd zachtzinnig aan toe. Maar laten we eerlijk zijn, we zijn ook erg stug als het gaat om onze aangeleerde gewoonten. We hebben ons jarenlang in deze gewoonten vastgebeten, en zijn niet zomaar van plan ze los te laten.
Dat heeft alles te maken met die houvast waar we zo’n behoefte aan hebben, we zijn bang om los te laten wat ‘veilig voelt’. Maar deze ‘schijnveiligheid’ ligt ver van onszelf af meestal. En dat is ‘wat het leven’, die nachtmerrie, ons de hele tijd al probeert te vertellen; ga je waarheid leven!
Negeren betekent alleen maar dat die nachtmerrie zal voortduren, net zolang tot het moment komt dat jij loslaat, eindelijk inziet dat je al die tijd in een illusie hebt geleefd, je vasthield aan de verkeerde dingen.

Deze nachtmerrie probeert je wakker te schudden, en je bij je mooiste droom te brengen. Het is aan jou of je die droom ook echt wil gaan leven….

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen