Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Evenwicht, de weg van de minste weerstand-2

Omdat ik een opmerking kreeg over ‘de weg naar de minste weerstand’, en dat dat niet de gemakkelijkste weg is, wil ik daar nog even verder op ingaan.

De weg van de minste weerstand roept op zichzelf al weerstand op, dat begrijp ik helemaal. Je moet er vanalles voor ‘loslaten’, en loslaten is het zo ongeveer het moeilijkste wat er is. Ik weet hoe het voelt 😉
Maar als je je blijft verzetten tegen het ‘loslaten’ zul je alleen maar meer weerstand ervaren, namelijk omdat je in ongezonde situaties blijft hangen daar terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Je gevoel spreekt je tegen, en wil eigenlijk wel loslaten, maar het is de angst, veroorzaakt door je denken, die je die weerstand laat voelen om los te laten, verzet…en dus blijf je maar weer hangen in ‘het oude’.
Laat je echter wel los, dan zal dat gevoel van weerstand, wat je ervaart tijdens het loslaten, na verloop van tijd verdwijnen. Soms snel, soms duurt het wat langer.
Het heeft vaak even nodig om je als het ware ‘te settelen in je nieuwe ervaring’, en mensen en/of situaties achter je te laten met een ‘goed gevoel’.

Je kunt een enorm schuldgevoel ervaren, en weerstand van anderen als je ze ‘loslaat’, als je ervoor kiest om je eigen weg te gaan. Maar die schuldgevoelens zijn onterecht, net als de weerstand die anderen je bieden.
Deze gevoelens komen vanuit je ego, je denken, ze maken dat jij je schuldig voelt. De uitspraak ‘een schuldgevoel wordt je aangepraat’ is er niet voor niks.
Maar het is je geboorterecht om je leven te leiden op jouw manier. Jij hebt recht op een goed leven! Iedereen heeft recht op een goed leven, maar iedereen is daar wel zelf verantwoordelijk voor!

Anderen, die weerstand bieden omdat jij ze loslaat, hebben zich afhankelijk gemaakt van jou, en jij maakte je afhankelijk van hen. Er zijn verwachtingen vanuit het ego, die maken dat zij vinden dat je niet zomaar weg kunt gaan, en dat brengt bij jou een schuldgevoel teweeg. En zo is het ook bedoelt.
Maar nogmaals, het is je geboorterecht om jouw eigen pad te volgen. Die anderen zijn verantwoordelijk voor hun eigen pad.
En of het nou over directe familie, over vrienden, collega’s of clubgenoten gaat, jij mag jouw eigen weg volgen, zonder schuldgevoel. En gunnen mensen je dat niet, dan is dat omdat ze zelf niet goed in hun vel zitten, en denken jou nodig te hebben, en daarom controle over je willen houden. En we weten het inmiddels, dat is een illusie…

Dus, laat je niet misleiden door de weerstand die je voelt als je los moet laten. Weerstand vanuit jezelf en/of weerstand vanuit anderen.
Als jouw gevoel je verteld dat je ‘een andere weg moet volgen’, dan kun je maar 1 ding doen, en dat is het loslaten van dat wat jou blokkeert op je weg naar een beter leven. Dat kan tijdelijk zijn, dat hangt er vanaf of ‘die anderen’ ook leren van de situatie, begrijpen waarom je ze losliet. Begrijpen ze dat, dan hoeft zo’n ‘scheiding’ niet definitief te zijn, maar kun je elkaar weer treffen als je beiden je evenwicht hebt gevonden, en geen blokkade meer vormt voor elkaar…

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen