Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Evenwicht, grenzen van angst of van liefde?

Regelmatig heb ik gezegd dat je grenzen moet stellen. Je moet mensen en situaties niet over jouw grenzen heen laten gaan.

Maar….daar is weer een maar, want ja, soms zouden we namelijk ook onze grenzen wat kunnen laten zakken, als je het zo noemen wil. Soms zijn onze grenzen veelte hoog opgetrokken. Verwarrend? Ja, misschien…daarom probeer ik het uit te leggen.

Soms trekken we grenzen vanuit angst, en dat zijn niet de juiste grenzen om te trekken. Je moet je grenzen juist trekken vanuit liefde, zelfliefde.
Liefde en angst zijn elkaars tegenpolen, leven vanuit angst is niet goed, leven vanuit liefde is helemaal goed.
Dus, als je merkt dat je grenzen trekt vanuit angst, omdat je bang bent voor bepaalde gevolgen of acties, of wat het ook is waar je voor vreest, laat die grenzen vervagen, wis ze uit. Zodra je die grenzen gewist hebt, kun je liefde ontvangen en ervaren. Laat je die grenzen bestaan, dan zul je geen liefde ontvangen of ervaren. Begrijp je wat ik bedoel?

Die grenzen zijn dat ‘beschermende muurtje om je heen’, waar je je hele leven zo vlijtig aan gebouwd hebt, maar wat je tot dusverre niet echt veel geluk heeft gebracht. Dat zou alle bellen binnenin je moeten laten rinkelen. Want waarom heeft het je geen geluk gebracht?
Omdat het je vooral ‘houvast’ bood, maar geen vrijheid. Houvast aan de verkeerde dingen, dingen die niets met liefde te maken hebben, maar met angst dus. Angst voor vrijheid zou je kunnen zeggen.

Vrijheid is het mooiste wat je kunt ervaren in je leven, maar we zijn er massaal bang voor. We houden veel liever vast aan hebzucht, vervelend werk, mensen die misbruik maken van situaties (bewust of onbewust), verslavingen, nou ja, dingen die niet goed voor ons zijn.

Vrijheid betekent helemaal niet dat je ineens niks meer hebt, het betekent vooral dat je dat hebt waar je hart naar verlangt. Niet dat wat anderen graag van je zien of willen, maar dat wat jij graag ziet en wilt.
En misschien wil jij wel stinkend rijk zijn. Niet voor anderen, voor aanzien en/of macht, maar puur voor jezelf, omdat het je een bepaalde mate van vrijheid geeft. En misschien wil je anderen ermee helpen die het minder goed hebben dan jij, op een gezonde manier, vanuit je hart. Zie je het verschil?

Alles is geoorloofd, zolang als je het maar op een oprechte manier doet, zonder nare, ongezonde bijbedoelingen. Niet omdat je in een ‘goed blaadje wil komen’ bij anderen, maar omdat het gewoon goed voelt om te doen en/of hebben.
En mensen helpen is een heel mooi en goed iets, zolang als je jezelf niet volledig wegcijfert, en het puur doet om de ander te plezieren, omdat ze dat van jou verwachten, controle over je willen hebben. Je moet het doen vanuit liefde, vanuit je hart dus, omdat je de ander er oprecht mee wil helpen, ook als die het niet verwacht, of zelfs juist als de ander het niet verwacht.

Dus….laat die grenzen van angst zakken, en trek grenzen van liefde op. Je zult zien dat dat heel positief gaat werken….voor jou en voor anderen.

Al mijn blogs kun je ook ‘vice versa’ lezen natuurlijk….als ‘de andere persoon’. Jij weet zelf als het goed is ‘welke rol’ je speelt in de verschillende situaties waarin je je bevindt. Elke situatie een andere rol? Probeer open en eerlijk te zijn over ‘jouw rol’, dan pas kun je dingen oplossen voor jezelf en naar anderen toe.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen