Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Evenwicht, bemiddelaarsrol

Ben jij iemand die vaak een soort van ‘bemiddelaarsrol’ heeft, of als ‘redder in nood’ opspringt als een ander problemen heeft?

Het is een goede eigenschap om je empathisch op te stellen, mee te leven met anderen, en je in ze te kunnen verplaatsen. Maar je bevind je meteen ook ‘op glad ijs’ met deze karaktereigenschap.
Er zijn namelijk mensen die deze eigenschap direct in jou zullen herkennen, en er maar al te graag gebruik van maken, of misbruik dus eigenlijk. En let op, want zelfs je hond of kat heeft het door als jij altijd ‘voor hem of haar klaarstaat’, omdat je ze waarschijnlijk vaak hun zin geeft, en ook zij zullen misbruik maken van deze situatie 😉

Probeer dus altijd grenzen te stellen voor jezelf, zodat je hier niet de dupe van wordt. Helpen en meedenken is prima, maar laat je niet voor het karretje van anderen spannen. Maak duidelijk naar die andere partij dat je grenzen hebt, en houd jezelf aan deze grenzen, hoe lastig dat misschien ook is.
Die andere personen worden ook zelfstandiger als je ze zelf (deels) ‘het probleem’ laat oplossen. Ze hebben jou niet nodig, en jij hebt hen niet nodig, dat is slechts een gedachte die je hebt, een gedachte die niet waar is. Wat overigens niet wil zeggen ‘dat je er niet voor elkaar mag zijn’, maar wel op een gezonde en respectvolle manier, zonder elkaars grenzen te overschrijden. Want laat je je grenzen eenmaal overschrijden, dan zal ‘die andere partij’ waarschijnlijk steeds een stapje verdergaan, net zolang tot ‘de druppel de emmer doet overlopen’. En daar is helemaal niemand bij gebaat…

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen