Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Evenwicht, veranderend oordeel

Als je het vorige blog gelezen hebt, en je herkent jezelf erin, dan zul je ook herkennen, dat als je eenmaal geheeld bent van die ‘oude wonden’, je niet meer op dezelfde manier oordeelt over anderen, ongeacht hun karakter en gedragingen.

Er zijn veel mensen die struggelen met hun leven, en ze doen soms, of misschien heel vaak, ‘domme dingen’.
Heb je een heelproces doorlopen, dan zie je dat dat voor bijna iedereen geldt. We doen allemaal ‘domme dingen’ in ons leven, de een misschien iets meer dan de ander, maar we doen het allemaal.
Je weet niet wat voor rugzak anderen meetorsen, en wat de bagage is die erin zit. Die bagage die maakt dat ze die ‘domme acties’ doen, het zijn allemaal acties vanuit zelfbescherming.

Oordelen over anderen is niet moeilijk, je doet het bijna continue, zonder er over na te denken. Ik net zo goed 😉
En ja, ik oordeel nog steeds, maar wel op een andere manier, het is meer beoordelen geworden in plaats van veroordelen. Ik weet inmiddels wanneer ik ‘afstand moet nemen of houden’ van situaties, omdat ik karakters veel beter herken nu. Maar ik weet tegelijkertijd dat deze personen die situaties creëren vanuit zelfbescherming, ze zitten niet goed in hun vel. Het is dan ook niet aan mij om over ze te oordelen. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn acties; ik kan de keuze maken om afstand te nemen, doe ik dat niet, dan ben ikzelf verantwoordelijk voor de gevolgen.

Afstand nemen is dus helemaal goed, als deze personen jou proberen mee te sleuren in hun situatie(s). Maar probeer ze niet te veroordelen als zijnde ‘slechte mensen’, want dat zijn ze niet. Ze hebben zichzelf, met behulp van anderen, verkeerd gedrag aangeleerd. Ze voelen zich ‘veiliger’ door zo te handelen, het geeft ze een gevoel van ‘bescherming’, hoe vervelend de uitwerking voor anderen ook is. In feite doen ze het vanuit angst. Die angst projecteren ze op de ander. Maar zoals ik al zei, dat is wat we feitelijk allemaal doen of gedaan hebben in ons leven.

En aangezien we dus allemaal handelen of gehandeld hebben vanuit zelfbescherming, is het dus niet zo aardig om anderen erop te veroordelen.
Ieder mens is gelijk, we hebben alleen allemaal onze eigen achtergrond en ervaringen. Ervaringen die lang niet altijd even plezierig zijn of waren voor iedereen, tot bijzonder onplezierig zelfs; situaties die je geestelijk helemaal kunnen afbreken. Het is dus goed daar rekening mee te houden alvorens je je oordeel uitspreekt. En vergeet daarbij niet dat iedereen anders is, en iedereen anders reageert op gebeurtenissen. Alleen jij kunt bepalen ‘hoe iets voelt voor jou’, niemand anders kan dat voor jou bepalen….

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen