Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

De kracht van beperking

Gisteren had ik het erover dat ik regelmatig op pad ga met maar 1 camera met een allround lens, en dat dat gevolgen heeft voor mijn fotografie. Maar het brengt ook een bepaalde manier van denken en creativiteit naar boven; je kunt gewoon niet alles maken wat je zou willen maken. En daar zit ‘m meteen de kracht van de beperking.

Ik was gewend altijd alles mee te nemen, een zware tas vol met lenzen, een extra camera desnoods, en niet te vergeten een loodzwaar statief.
Maar heb ik daar wel altijd zin in? In dat gesjouw bedoel ik? Nee, dus….het wandelen in de natuur op zich kreeg, naast het fotograferen, een steeds belangrijkere rol voor mij. Op een dag besloot ik dan ook dat ik alleen mijn camera met 70-300mm lens mee zou nemen, wat toentertijd best een enorme drempel voor me was, want wat als…?

Maar laten we eerlijk zijn, deze lens is nog steeds heel allround, en in die zin eigenlijk nog altijd ‘een veilige keuze’? Maar desalniettemin toch een keuze die me best flink kan beperken. Denk maar aan die dramatische groothoekfoto’s van een landschap, of wild wat zich op een flinke afstand bevindt, en ik kan ook geen (echte) macrobeelden maken. Maar ik kan nog steeds een heleboel wel, namelijk een landschap maken wat misschien wat minder dramatisch is dan wanneer ik de groothoeklens zou gebruiken, maar daarom niet perse minder mooi. Je foto’s worden anders dan je misschien voor ogen had. Je moet je creativiteit gebruiken om het zo te maken dat jij er genoegen uithaalt. Dit kan echt heel verrassend werken, en het zal zeker goed zijn om je creativiteit te trainen. Als dat wild verder weg staat krijg je dus automatisch dat het kleiner in beeld komt, je meer landschap op je foto krijgt. Het vergt meer creativiteit in de zin van compositie, omdat je rekening moet houden met dat landschap, en je ook dat dier er nog goed op wil hebben, dat is je onderwerp in principe. Maar het resultaat zal anders zijn ‘dan je gewend bent’, en dat kan heel verfrissend werken.

Door jezelf te beperken kun je dus hele verrassende, vernieuwende resultaten krijgen voor jou, resultaten die je misschien nooit krijgt als je blijft doen wat je altijd al doet. En ja, ik neem ook weleens een andere combinatie mee, en dat zou ik eigenlijk veel vaker moeten doen. Ook ik speel nog teveel op safe in die zin, en dat komt omdat ik alles fotografeer, ik niet een landschapsfotograaf of een wildfotograaf ben, ik ben een natuurfotograaf. Dat betekend voor mij dat ik alle facetten graag meeneem in mijn fotografie, alles waar mijn oog op valt. Misschien is het een goed idee om me zo nu en dan op maar 1 facet te concentreren?

Terwijl ik dit allemaal vertel, moet ik wel bekennen dat ikzelf inmiddels best toe ben aan een heel ander type landschap om te fotograferen dan ik de afgelopen jaren veelal heb gedaan (ook een beperking dus). En dan zou ik om te beginnen al mijn spullen meebrengen. Want laten we wel wezen, het betekent natuurlijk niet dat je niet al je spullen mee mag nemen. Jezelf teveel beperken is niet nodig, maar het kan soms gewoon heel prettig zijn om het simpel te houden, het gevoel van ‘moeten’ los te laten.

Misschien is de tijd gekomen om zo nu en dan eens terug te gaan naar simpel? Meer eenvoud in ons leven te brengen? Meer te genieten van alles om ons heen, ook in de natuur en tijdens het fotograferen (en wat je verder doet), door alles bewuster in je op te nemen, en te zien ‘dat het ook anders kan’. Ik denk dat dit een hele goede start zou kunnen zijn. Maar nogmaals, alles blijft draaien om de juiste balans…..

Zie ook deze video, waarin Thomas Heaton heel herkenbaar voor mij, ook verteld over jezelf beperken in de natuurfotografie. Durf jij het aan?

De foto bovenaan deze pagina geeft licht en donker heel goed weer voor mij. Ik vind het dan ook mooi om het contrast achteraf nog iets te versterken, zodat de sfeer van de ochtendzon op de bladeren nog eens extra naar voren komt, en de rust in de foto bewaard blijft. Daarmee bedoel ik dat ik ‘storende elementen’ voor de foto zoveel mogelijk ‘wegdruk’ door het donkerder te maken, zodat de foto als het ware ‘meer eenvoud en rust’ uitstraalt. Daarnaast geeft het meteen ook diepte aan de foto.
Uiteindelijk gaat het om de essentie, het ochtendlicht op de bladeren in dit geval. De rest doet er voor mij minder toe in deze foto, het zou je alleen maar afleiden van het onderwerp.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen