Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Lockdown-2

Op de foto: Moosje

Om nog even wat uitleg te geven over mijn pleidooi met betrekking tot huisdieren, wil ik graag uitleggen wat ikzelf heb ervaren.

Ooit hadden we 4 raskatten waar ik erg zuinig op was, maar dat betekende ook een beperkte vrijheid. Eerder was ik katten kwijtgeraakt die buiten liepen, en dat wilde ik niet meer. Beste keuze was geweest om er niet meer aan te beginnen, maarja, ze zijn zo leuk he? Je kent het wel (of misschien ook niet)…

Jaren later, ik had nog twee katten, zag ik een mogelijkheid om ze vrij buiten te laten lopen. Heerlijk vonden ze dat! Ik merkte direct het verschil met voorheen.
Om te beginnen had ik eerder gewoon teveel katten. En dan waren het er nog maar 4, daar waar er mensen zijn die wel 20 katten houden in een kleinere woning (sorry als je je aangesproken voelt, maar zo is de situatie), en dat kan naar mijn mening alleen maar stress betekenen (uitzonderingen daargelaten).

Mijn katten werden in ieder geval vele malen relaxter zodra ze nog maar met 2-en waren. Ze waren weliswaar van een ras wat heel sociaal is naar andere dieren en mensen, maar ook dan zijn er grenzen he 😉
Niet veel later konden ze ook nog eens naar buiten, hun vrijheid tegemoet, het was een verschil van dag en nacht. Ze konden hun energie nu buiten kwijt, daar waar ze eerder hun energie op elkaar loslieten, en niet naar ieders tevredenheid kan ik zeggen (de katten onderling bedoel ik dan). Het werd direct duidelijk dat ze buiten echt op hun plek waren, daar kon ik simpelweg gewoon niet omheen. Het gaf me een oprecht goed gevoel, eindelijk konden ze echt kat zijn. Maar tegelijkertijd bezorgde het me ook een schuldgevoel, over de jaren dat ze vastgezeten hadden (in een relatief groot huis).

Nu heb ik geen huisdieren meer. Al heb ik natuurlijk ook van ze genoten in die jaren, ik ben nou eenmaal een dierenliefhebber, toch denk ik niet dat ik er ooit nog aan begin. Misschien juist wel omdat ik een liefhebber ben, ik gun ze namelijk het allerbeste, en ik denk niet dat ik ze dat kan geven. Gewoon, omdat ik mezelf niet wil belemmeren in mijn vrijheid, maar ook de dieren niet, en dat gaat nou eenmaal niet goed samen. Maar…zeg nooit nooit he?

Nou ja, in ieder geval hoop ik dat ik mensen tot nadenken kan brengen met mijn verhaal, want echt, het is tijd voor verandering.
Maar wil je toch aan een huisdier beginnen? Verdiep je dan op zijn minst eerst in de achtergrond van het dier. Weet waar je aan begint en wat je verantwoordelijkheden zijn, en ook niet onbelangrijk, weet waar je je huisdier vandaan haalt…

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen