Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Lockdown…

Op de foto: Millie

Inmiddels is het al maanden aan de gang, de lockdown, of in ieder geval worden we beperkt, ook al zie ik dat niet overal om me heen 😉
Velen van ons moesten eraan wennen, want we moeten er vrijheden voor opgeven, en dat doen we liever niet?

Op de een of andere manier zette het me aan het denken, naar aanleiding van dierendag gisteren, dat we onze dieren vaak ook beperken in hun vrijheid. Toch vinden we dat eigenlijk heel normaal? Het dier moet zich aanpassen aan ons schema, aan onze manier van leven.

Ook ik heb huisdieren gehad, maar de afgelopen jaren ben ik er wel achtergekomen dat ik de volgende keer 2x nadenk voordat ik er weer aan begin. Voor mezelf, want dieren zijn erg afhankelijk, en voor de dieren, want ja, dieren zijn afhankelijk, maar hun vrijheid is ook nog eens afhankelijk van ons. Wat mij betreft niet echt een eerlijke situatie, en misschien kunnen we daar door de huidige beperkingen nu zelf wat in meevoelen?
Dieren worden vaak een leven lang opgesloten in huis, zoals veel raskatten (vaak teken je zelfs een contract voor opsluiting bij de fokker). En knaagdieren, die ook nog eens in kleine kooitjes worden gehouden, zijn zwaar de pineut. Konijnen die vaak ook nog eens alleen worden gehouden terwijl de natuur iets heel anders zegt? Of paarden die alleen in de wei staan, terwijl ook daar de natuur iets anders verteld? Dieren die buiten staan zonder beschutting tegen de felle zon, of tegen weer en wind. Kippen op de tocht of in te kleine hokjes, zelfs als er meer dan voldoende ruimte beschikbaar is. En natuurlijk ‘onze honden’, die veelal thuis (in de bench?) moeten wachten tot ‘het baasje’, ‘hun roedelleider’, weer thuiskomt, ook een onnatuurlijke situatie. En dan zal ik het maar niet over de (brood)fokkerij hebben, en de overvolle asiels 😉 De lijst is oneindig vrees ik.

En ook ik heb fouten gemaakt in het verleden, fouten die ik nooit meer wil herhalen. Misschien vind ik het daarom ook tijd geworden om mijn gedachten hierover eens te delen. Want laten we eerlijk zijn, er is maar een handjevol mensen wat zich echt bewust is van wat hun huisdieren echt nodig hebben om een goed leven te leiden, en dat ook nakomen. De meeste huisdieren worden helaas ‘onder de duim gehouden’ door ons, en hebben een leven wat ze eigenlijk niet verdienen. De vraag is misschien wel, waarom houden we eigenlijk huisdieren als we de hele dag druk zijn, en er nauwelijks tijd voor hebben, of er zelfs niet eens voor willen zorgen? Waarom houden we huisdieren als we ze niet kunnen of willen geven wat ze toekomt? Verdienen we ze eigenlijk wel?
Misschien iets om eens over na te denken in tijden dat we zelf ook beperkingen moeten ervaren? Ik heb mijn lesje geleerd in ieder geval, en ik hoop van harte dat er meer mensen zullen volgen….

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen